Tehno
927 prikaza

Samsung "gori": Note 7 povlače iz prodaje jer se može zapaliti

Samsung Galaxy Note 7 gori nakon što je pritisnuta napunjena baterija
EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL
Galaxy Note 7 okupirao je pažnju medija i javnosti, ali Samsung već godinama ima problema s uređajima sklonima izazivanju požara

Vrhunski mobitel nosi i vrhunske probleme. Barem se tako osjećaju u južnokorejskom gigantu Samsungu nakon katastrofalnih nekoliko mjeseci problema s Galaxy Note 7.

Sve je počelo tako divno. Mobitel je službeno predstavljen početkom kolovoza, a već 19. kolovoza je pušten u prodaju. Rekordi u prodaji su srušeni, a potražnja je bila tolika da su morali odgoditi početak prodaje u nekoliko država jer jednostavno nisu mogli proizvesti dovoljno uređaja.

Šefovi su zadovoljno trljali ruke jer je Samsung napravio još jedan hit koji bi trebao donijeti još veću zaradu.

Samsung Galaxy Note 7 | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Tjedan dana je prošao od službenog početka prodaje i prvi problemi su izišli na vidjelo. Mediji su prenijeli događaj iz Kine gdje je anonimni vlasnik Note 7 doživio jako neugodno iznenađenje kada se novi telefon zapalio dok je bio na punjenju. Isprva su svi bili uvjereni da je riječ o pokvarenom punjaču, naročito zato što je vlasnik tada bio u Kini. Međutim, samo tjedan dana kasnije, južnokorejski vlasnik Samsungovog mobitela doživio je isto to.

Mediji su oprezno govorili da i dalje postoji mogućnost da su punjači odgovorni za spontano samozapaljenje skupocjenih uređaja, ali Samsung je krajem kolovoza najavio privremenu obustavu slanja novih uređaja. Službeni stav bio je da žele istražiti u čemu je problem, a samo dan kasnije najavili su potpuni opoziv svih uređaja.

Isprva su krivili baterije i to specifične kompanije u vlasništvu Samsunga. Nakon što su najavili opoziv, predomislili su se i rekli da su identificirali točne uređaji koji su skloni požaru i ponudili su zamjenske mobitele oštećenim kupcima.

Zapaljeni Galaxy Note 7 | Author: EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL

Problemi nisu prestali. Nakon što je nekoliko zamjenskih i navodno sigurnih uređaja nestalo u plamenu, Samsung se opet našao u neobranom grožđu. S jedne strane uspješno su prodavali uređaje što koštaju po nekoliko tisuća kuna, ali s druge strane su naljutili kupce koji imaju dovoljno novca za neki drugi skupi uređaj.

Američke i europske agencija za sigurnost zračnog prometa zamolile su putnike da ne koriste i pune svoje Note 7 tijekom leta, a brojni mediji su bili još otvoreniji. Ne kupujte Note 7, ugasite ga i vratite proizvođaču ako ste ga kupili, pisali su mediji poput Digital Trends.

Danas, još šokantniji obrat. Samsung zaustavlja proizvodnju Galaxy Note 7 što predstavlja najdrastičniji korak kojeg je neki proizvođač mobitela povukao zbog kvarova. Cijene dionica Samsunga pale su za 8 posto u jednom danu, pretpostavlja se da će milijarde dolara morati potrošiti na prikupljanje već korištenih uređaja, a nitko ne zna koliko novca je Samsung planirao zaraditi prodajom Note 7 tijekom nadolazećih blagdana.

Samsung Galaxy Note 7 gori nakon što je pritisnuta napunjena baterija | Author: EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL

Samozapaljujući uređaji nisu pretjerana novost u Samsungu. Naime, 2013. godine Australci su otkrili da perilice za rublje imaju sklonost požaru. Otkriveno je gotovo 150 tisuća takvih perilica i Samsung ih je trebao zamijeniti ili popraviti. Međutim, dvije godine kasnije manje od polovice takvih perilica je popravljeno.

Ovih dana, dok je svijet zabrinuto pratio što će se dogoditi s Note 7, Samsungove perilice izazvale su barem dva požara u Australiji. Službene brojke govore da je od 2013. godine 268 njihovih perilica izgorjelo, a čak ni popravljene nisu bile sigurne. Naime, zabilježili su tridesetak zapaljenih popravljenih perilica.

U Europskoj uniji, Samsung je opozvao još jedan mobitel, ovog puta zbog nešto manje očitog problema. Određeni primjerci Samsunga C450 proizvedenih 2008. i 2009. godine prelazili su zakonski dozvoljene razine zračenja što je dovelo do prestanka njihove proizvodnje i prodaje.

S druge strane, jedan dosta luksuzni model Samsungovog hladnjaka opozvan je 2009. godine zbog izazivanja požara. Probleme su otkrili Poljaci i odmah su uzbunili odgovarajuće institucije EU. Problematični hladnjaci otkriveni su u Mađarskoj, Irskoj, Portugalu te na Islandu i Malti.

Velika Britanija nekoliko godina ranije imala je sličan problem, ali nisu opozvali hladnjake s tržišta nego su ponudili besplatan servis takvih uređaja. Više od 100.000 potencijalno opasnih hladnjaka završilo je u britanskim domovima, a čak ni četiri godine kasnije nisu svi popravljeni.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.