Tehno
6255 prikaza

Šifra za lansiranje nuklarnih bombi gluplja je od šifre "1234"

Nuklearne bombe
Thinkstock
Svaki hakerski amater imao je priliku probiti nejvjerojatno jednostavnu šifru za vrijeme Hladnog rata

Nemojte postavljati jednostavne lozinke i izbjegavajte ponavljanje niza brojeva. Očita su to upozorenja za svakoga tko je ikad izradio račun na bilo kojoj stranici na internetu i tko je ikad mijenjao PIN na kartici od mobitela.

Šokiralo bi vas da saznate da je netko za šifru nuklearne bombe postavio niz od osam nula. Još više bi vas šokiralo da je to bila šifra za lansiranje stotina nuklearnih projektila tijekom Hladnog rata.

00000000 bio je niz koji je čak petnaest godina bio posljednja provjera prije lansiranja oko 1.000 Minuteman interkontinentalnih projektila naoružanih nuklearnim bombama.

Zarobljeni nuklearni projektili

Alarmantno loša lozinka prvi put je izišla u javnost 2004. godine kada je Bruce Blair napisao kolumnu za Centar o obrambenim informacijama. On je svojevremeno bio jedan od ljudi odgovornih za lansiranje nuklearnih projektila u slučaju otvorenog rata sa Sovjetskim savezom.

Lozinke, poznate i pod nazivom Permissible Action Link (PAL), uvedene su u krajem šezdesetih. Kako je za Guardian svojevremeno ispričao profesor Steven Bellovin, PAL je trebao spriječiti lansiranje projektila ako bi ih neprijatelj zarobio. Posebno je tu bilo riječi o projektilima u Turskoj i drugim članicama NATO-a gdje su Amerikanci razmjestili strateške nuklearne bombe uz granicu s tadašnjim Sovjetskim Savezom.

S druge strane, Amerikanci su bili toliko zabrinuti da će utipkavanje lozinke oduzeti ključne sekunde da su sve šifre uvijek morale biti samo niz nula. "Svakodnevno održavanje lansirnog silosa uključivalo je provjeru da netko slučajno nije utipkao krivu lozinku i da slučajno nije neka brojka osim nule zalutala", napisao je Blair 2004. godine.

Ministar apsolutno šokiran

Robert McNamara, ministar obrane u vrijeme Johna Kennedyja, navodno je bio potpuno šokiran da je netko postavio tako jednostavne lozinke. "Tko je dovraga odobrio takvo što?", rekao je McNamara Blairu kada ga je obavijestio o lozinkama. Zamislite, čak ni ministar obrane nije imao pojma kako slaba lozinka štiti svijet od potpunog uništenja.

A imao je dobre namjere, kako McNamara tako i predsjednici Kennedy i Lyndon Johnson. Bili su svjesni da lansiranje nuklearnog oružja mora biti apsolutno namjerno i uz odgovarajuća odobrenja. Zbog toga su početkom šezdesetih i naredili uvođenje PAL-a. Američko ratno zrakoplovstvo više je razmišljalo o tih nekoliko sekundi koje bi mogle biti ključne u slučaju nuklearnog rata i odlučili su tehnički poslušati naredbe iz Bijele kuće, ali na tako šlampav način da su svi ostali šokirani. Sjetimo se samo Kubanske krize koja se odigravala u to vrijeme i kada su u nekoliko navrata odlučni časnici zaustavili lansiranje nuklearnih projektila. PAL-ovi su trebali spriječiti čak i takve situacije gdje ne bi postojala bilo kakva mogućnost da će netko greškom pobiti stotine tisuća ljudi.

Tek 1977. godine su šifre promijenjene i uvedene su znatno konkretnije provjere u tom stadiju lansiranja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.