Tehno
167 prikaza

Stigao je prvi bicikl koji se ne može ukrasti

Yerka
1/2
Youtube
Trojac koji je osmislio Yerku investitore je pronašao na Indiegogou

U Europu su stigli prvi primjerci "neukradivog bicikla" Yerka. Proizvod je to trojice mladih poduzetnika: 22-godišnjeg Cristobal Cabelloa, 23-godišnjeg Andres Roi Eggersa i 23-godišnjeg Juan Jose Monsalvea iz Čilea. 

Ovaj trojac je osmislio okvir  ovog bickla koji se ne može ukrasti, a koji se rastavlja i ponovno spaja u bravu, i to za samo deset sekundi. Donja se cijev, naime, dijeli na dvije kako bi se bicikl mogao zaključati oko bilo kojeg stabla, stupa ili držača za bicikle. 

Yerka | Author: Youtube Youtube

Nakon što je mladićima stigla prva narudžba za proizvodnju 300 bicikala napustili su sveučilište i zaposlili se na projektu. Iako ih je država stimulirala s 100.000 dolara, ovi Čilenaci odlučili su s projektom osvojiti investitore na Indiegogou gdje su i prodali svoj prvi bicikl.

"Izabrali smo ovaj način financiranja jer je to najlakši način da se proizvod raširi po svijetu“, objasnio je Cabello, osnivač ovoga startupa. 

Mladići su tijekom kampanje prodali 197 bicikala, približno pola narudžbi stiglo je od kupaca iz SAD-a, trećina je iz Europe, a nešto malo je otišlo u Australiju, Hong Kong i Novi Zeland. Samo 15 posto bicikala završilo je u Kini. 

"Mislim da je riječ o navikama u pojedinim zemljama. U Čileu imamo razvijenu kulturu vožnje biciklima iako u prigradskim naseljima infrastruktura i biciklističke staze nisu dobre, ali se to mijenja", kaže Cabello.

Smatra, također, kako su europski i američki kupci spremni potrošiti više novca na dobar bicikl jer je tamo kultura bicikliranja puno duža. Nakon što je prvih stotinu Yerkasa prodano za 400 dolara, cijena mu je porasla na 500, ali će i dalje rasti, što ovisi o tome odakle je kupac.  

Dok s pola cijene ovi mladi Čilenaci pokrivaju proizvodnju, drugom polovicom plaćaju administrativne i pravne troškove za patente.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.