Tehno
303 prikaza

Stroga nova pravila: Na maturi samo posebne kemijske olovke

Učenici na polaganju državne mature
Borna Filic/PIXSELL
Zbog ranijih prijevara Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje pooštrava mjere opreza na maturalnim ispitima

Na ispitu matematike u jednoj zagrebačkoj gimnaziji učenica je imala olovku s kamericom i slušalice.

Jedan je to od slučajeva prijevara na lanjskim državnim maturama. Zbog toga su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje ove godine povećali mjere opreza na samim ispitima. Učenici neće moći koristiti svoje kemijske olovke.

"Sigurnost na maturi izuzetno nam je važna i zato smo kao jedan od načina sprečavanja sličnih slučajeva zlouporabe donijeli odluku da se na ispitima ove godine koriste kemijske olovke koje je nabavio Centar", potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Pravila polaganja pooštrena su i novim Pravilnikom o polaganju državne mature Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako će učenicima kod kojih otkriju nedopuštena pomagala poništiti sve ispite koje su na tom roku polagali, a ponovno će na državnu maturu moći izaći tek za dvije godine.

Ispit Nemoguće pitanje Life Što biste vi odgovorili na ovaj 'izuzetno okrutan' zadatak na ispitu?

"Postoji nulta tolerancija prema bilo kakvom varanju u sustavu, pa tako posebno i na državnoj maturi", rekla je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Kako je najavila, na državnoj maturi zabranit će se i korištenje elektronskih i elektroničkih sredstava te uređaja koji bi “mogli pomoći pri varanju”.

Ispiti su započeli 3. lipnja, a završavaju u petak, 28. lipnja.

Sveučilišta u Splitu i Zagrebu povećala su upisne kvote, dok su Sveučilišta u Rijeci i Osijeku broj upisnih mjesta smanjila.

Prema podacima koje je NCVOO ustupio portalu srednja.hr, učenici su prijavili 127.690 ispita. Najviše, njih 21.697, prijavljeno je za višu razinu Hrvatskog jezika, a B razinu 9805 ispita. Među najtraženijim izbornim predmetima su i ove godine fizika i biologija, iako je na kraju svaki predmet više od 700 učenika i odjavilo. Podaci pokazuju kako je ove godine povećan i interes za politiku i gospodarstvo, psihologiju i kemiju.

Podsjetimo, ove godine će se na ispitu iz hrvatskog posebno ocjenjivati ispit iz znanja te esej. Za prolazak je potrebno imati pozitivnu ocjenu iz oba predmeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.