Tehno
6055 prikaza

Sagradili elektranu, izazvali rekordan potres

Geotermalna elektrana u Pohangu
1/2
Screenshot/Youtube
Isto se događa i zbog crpljenja nafte frakturiranjem, ali niti od toga niti od ovih elektrana nitko ne odustaje

Južnu Koreju 2017. godine pogodio je drugi najveći potres u njihovoj povijesti. Posljednja istraživanja pokazuju da je taj potres nastao, najvjerojatnije, zbog ljudskog djelovanja, i to rada eksperimentalne geotermalne elektrane u Pohangu.

Geotermalne elektrane ovisne su o zemljinoj toplini kako bi proizvele čistu, jeftinu energiju, zbog čega su i jako atraktivne u potrebi borbe protiv klimatskih promjena. Elektrana u Pohangu jedna je od takvih koje se nalaze diljem svijeta. Radi se na njihovom razvoju, i na tome da se ova vrsta elektrana učini što učinkovitijom, piše Popular Mechanics.

Elektrana radi na način da se zagrijana voda iz geotermalnog izvora vraća na površinu, gdje se višak topline pretvara u električnu energiju. I baš kao i hidrauličko frakturiranje tako i geotermalne elektrane mogu izazvati potrese. Jedna takva u Švicarskoj uzrokovala je potres od 3,4 stupnja 2006. godine. Bez obzira na razlog, upumpavanje sve te vode u Zemlju može destabilizirati koru i olakšati klizanje tektonskih ploča. Rezultat su potresi, a ponekad vrlo teški.

Veliki je to problem za zajednice koje žive oko takvih postrojenja. Elektrana Pohang je trajno zatvorena, no mnogo njih diljem svijeta i dalje radi. SAD je tijekom godina izgradio niz takvih elektrana a planira se i gradnja novih, u sklopu sporazuma Green New Deal. Ako se to dogodi, učestali potresi mogli bi biti velika briga za ljude koji žive oko takvih elektrana.

To je problem koji bi se trebao riješiti ako će geotermalna energija biti održiv izvor električne anergije. Neka istraživanja pokazuju kako bi se na takav način moglo proizvesti 100 gigavata energije u SAD-u tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, uz ulaganja od samo milijardu dolara. Samo bi najprije trebali riješiti problem njihove razorne moći i potencijala da unište sve oko sebe. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 00:14 27.Ožujak 2019.

    rješenje je da bogati i političari stanuju malo podalje