Tehno
7570 prikaza

Švabe bjesne: "Srbi su nam pokvarili satove"

Sat ispred sjedišta CDU
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Nikome u 25 europskih zemalja nije bilo jasno što se događa, dok netko nije uočio strujni rat Beograda i Prištine

Događa se to povremeno otprilike od sredine siječnja ove godine, od Turske preko Njemačke i Poljske do Španjolske radni ljudi u nekom trenutku ujutro ostanu šokirani kad shvate da kasne na posao. Sve zato što su im savršeno ispravni elektronički satovi tog jutra misteriozno i "odjednom" stali pokazivati netočno vrijeme. U pravilu oko šest minuta kašnjenja. Sasvim dovoljno za napraviti totalni kratki spoj u jutarnjoj jurnjavi.

Fenomen se do sada pojavio u 25 europskih zemalja, a sve zato što, kako piše Spiegel Online, nisu usklađene elektrodistribucijske mreže u trokutu Srbija-Makedonija-Crna Gora i posebno ona između Srbije i Kosova. Sve je počelo kad se tih nekoliko balkanskih država, točnije bivših jugoslavenskih republika plus jedna pokrajina, stalo svađati zbog manjka električne energije.

Vjetrenjače Ostao im i višak Znanost Danske vjetrenjače u jednom danu opskrible cijelu državu strujom

Jedna drugoj su predbacivale ovakve i onakve argumente i nisu jedna drugoj uskakale s dodatnom energijom u sustavu kad bi opala energija u nacionalnoj mreži neke od njih. Posljedično se događalo da je povremeno opadala energija u elektrodistributivnim sustavima diljem Europe, po principu spojenih posuda, i tu se dolazi do uzroka kašnjenja satova. Neki elektronički satovi u sebi imaju male elektroničke sklopove kojima sami određuju ritam po kojem se mjeri vrijeme.

No, kako se u 21. stoljeću računa s time da do ovakvih energetskih električnih padova ne bi trebalo dolaziti, a i satove je za koji postotak jeftinije proizvoditi bez takvih sklopova, znatan udio satova koji se prodaju, oslanjaju se na mjerenje vremena uz frekvenciju struje od 50 Hz. Tako dugo dok je frekvencija tolika, sat je točan, štonoseveli, "kao švicarski".

Ali, ako frekvencija padne na, primjerice, 49,95 Hz, što nitko neće osjetiti pri radu bilo kakvih kućanskih aparata, satovi će početi kasniti. U dva mjeseca akumulirat će se kašnjenje od tih šest minuta kojih će građanin u, recimo Nizozemskoj, primijetiti tek kad ujutro prvi put zakasni na svoj vlak u podzemnoj, iako to, barem kako se njemu čini, po ničemu nije trebao.

Umjetni otok Proizvodnja struje Tehno Znanstvena fantastika: EU gradi umjetni otok budućnosti

Europska mreža sustava za transmisiju operatera električne energije ENTSO u jednom je trenutku otkrila da Srbija i Kosovo čak tjednima niti jedan jedini put nisu uskakale jedna drugoj iz vlastitih izvora električne energije kad bi opala energija u jednoj od te dvije zemlje. A to se onda poput domino efekta odražavalo na stanje diljem Europe. I sada se Europa bavi još jednim dodatnim balkanskim problemom čiji uzrok u prvom redu ležu prvenstveno u političkim odnosima između zemalja na Balkanu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sexy_trubadur 08:26 08.Ožujak 2018.

    jel Buba-svabe ?

  • Perun 14:49 07.Ožujak 2018.

    kosovari su oduvijek radili probleme a naivni Srbi su njihove igrokaze gutali sa velikom žlicom.