Tehno
22387 prikaza

Tajno oružje: Stiže podvodni metak koji ubija u trenu

Američka mornarica
US Navy
Dok tradicionalne metke voda usporava, novi,napredniji meci omogućit će onima koji ih budu koristili da postanu još smrtonosnija sila

Nova linija specijaliziranih metaka mogla bi omogućiti američkim pripadnicima specijalnih snaga da uspješno pucaju ispod vode, čime će za američku vojsku ronioci i podvodna oružja postati novi, moćni aduti, piše Popular Mechanics.

Dok su tradicionalni meci neučinkoviti pod vodom, novi meci djeluju formirajući mjehurić zraka oko metka, omogućujući da on putuje s manje fizičkih ograničenja. 

Obični meci dizajnirani su za putovanje zrakom brzinom većom od 800-900 m/s, no putovanje kroz drugi medij, poput vode, sasvim je drugačija priča. Naime, ulaskom u vodu metak se ubrzo zaustavlja te mu je to naprosto tehnička značajka, a ne mana.

Voda je 800 posto gušća od zraka, pa u njoj metak gubi brzinu, usporen trenjem dok prolazi kroz tekućinu. U gore prikazanom videu metak iz puške već se nakon nekoliko metara posve zaustavlja, što demonstrira nemoć klasičnog streljiva ispod vode.

No, tome je stala na kraj tvrtka DSG Technologies, koja je razvila novi metak koji može putovati kroz vodu.

To čini uz pomoć mjehurića plina koji se stvori oko njega, ubrzavajući ga pod vodom. Ovaj je postupak poznat kao superkavitacija, a koristi ga ruski torpedo VA-111 Shkval za brzine do pet puta veće od klasičnih torpeda.

Nizozemac Theo Van Ejick PUSTOLOVINA Life "Ukrao sam avion i odletio iz vojske - samo tako"

Superkavitazirajuća municija klasificirana je kao "višeekološka municija", a tvrtka kaže kako je ovo streljivo učinkoviti i za mete u zraku i za mete u vodi. 

Za borbene plivače

- Ovisno o oružju i upotrijebljenoj varijanti punjenja,  ovo streljivo je pogodno za korištenje u djelomičnom ili potpuno potopljenom oružju, bez obzira je li meta u vodi ili na površini -  objavili su u priopćenju. 

Prema definiciji, superkavitacijski objekt mora stvoriti mjehurić plina da bi okružio objekt koji se kreće kroz vodu. Dakle, DSG-ovi meci moraju nekako stvoriti taj mjehurić oko metka. Jedna je mogućnost da metak nekako skuplja vruće, šireće plinove iz baruta - isti ti  plinovi forsiraju metak kroz cijev te stvaraju mjehur superkavitacije.

Streljivo X2 dizajnirano je za ispaljivanje iz postojećeg oružja koje koriste američke specijalne jedinice, poput SEALS-a, a dizajnirano je za "borbene plivače". To bi trebalo omogućiti američkim trupama korištenje istog oružja ispod i iznad vode. Primjerice, ruska je puška APS učinkovita pod vodom, ali baš i ne iznad površine, a upravo su to izumitelji htjeli spriječiti.

Palantin Moderna tehnika Tehno Putin ima novo lasersko oružje - osljepljuje protivnika

Točnost metka je znatna - na 50 metara, X2 metak treba imati preciznost od dvije kutne minute (moa). Dvije minute kuta otprilike su 5,3 cm na 100 metara, tako da bi metak pogodio unutar 2,5 cm od ciljane točke na 50 metara. To je impresivno s obzirom da konvencionalni podvodni krug počinje propadati i gubiti svaku aerodinamičku učinkovitost na manje od dva metra.

Superkavitacijski metak bio bi glavni dodatak zalihama podmornica, a svakako bi najviše koristio u pojedinačnoj borbi, u kojoj su se dosad najviše koristili noževi i borbe s rukama.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar JenniferWE92
  JenniferWE92 06:38 03.Lipanj 2020.

  Potpunо sаm gola. Žеliš vidjeti fоtоgrаfiju? – w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

 • Avatar BarbaraAO96
  BarbaraAO96 05:35 31.Svibanj 2020.

  Deborah, 36. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

 • Avatar SarahIE75
  SarahIE75 16:03 29.Svibanj 2020.

  Lокаlnim mamamа trеba anonimni SEX! Sаmо рoruка i рitaj dа jеbeš! ––– w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m