Tehno
1485 prikaza

Uhićen notorni srpski haker koji je ucjenjivao Netflix

Haker
Thinkstock
Krađa, ucjene i prijetnje bili su njegov način funkcioniranja, a uhvaćen je u zajedničkoj akciji srpske policije i FBI-ja

Srpska policija uhitila je 38-godišnjaka, navodnog člana ozloglašene hakerske skupine The Dark Overlord, koja je poznata po provalama u sustave poznatih kompanija, te ucjenama i prijetnjama. 

Cilj ove velike međunarodne akcije koju je provodio FBI, bio je otkriti članove ove skupine koji su od 2016. godine do danas neovlašteno pristupali računalnim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava. Način na koji su 'operirali' uključivao je krađu osobnih podataka i informacija o građanima, većinom iz SAD-a, te nakon toga slanje ucjenjivačkih poruka žrtvama i prijetnji. Prijetili su im kako će tako prikupljene informacije završiti u javnosti ukoliko im ne uplate određenu količinu novca.

Po dosada poznatim podacima tražili su uplate isključivo u bitcoinu, a pretpostavlja s kako su im žrtve dosada uplatile više od 275.000 američkih dolara. Pretresom stana policija je pronašla i zaplijenila raznu digitalnu opremu. Protiv osumnjičenog će biti podnesena kaznena prijava zbog neovlaštenog pristupa zaštićenim računalnim podacima, računalnoj mreži i iznudi

Sjeverna Koreja OPASNI SU Tehno Sjeverna Koreja ima neke od najboljih hakera na svijetu

No čini se, kako pišu mediji, da zbog ovog uhićenja grupa nije prestala s radom. 

"I dalje smo tu", odgovorio je netko s njihovog emaila. 

Njihovo prvo pojavljivanje u javnosti dogodilo se tijekom ljeta 2016. godine kada su im meta bili medicinski centri u SAD-u. Njihov način operiranja bio je takav da su se najprije oglašavali na 'crnom' webu, ne zbog prodaje, već kako bi žrtve prisilili da im plate. Ubrzo je grupa postala povezana s raznim medijima , zbog niza ekskluzivnih podataka kojima su imali pristup, a sve sa ciljem zarađivanja na ucjenjivanju s takvim podacima.

The Dark Overlord hakirali su komercijalne kompanije poput Gorilla Glue. Njegovali su ugovorni pristup poslu. Naime, njihovi članovi napisali su i niz pseudo ugovora koje su žrtve morale potpisati. U ugovoru su detaljno bili prikazani iznosi koje trebaju uplatiti, uz posebnu odredbu kako žrtve ne smiju komunicirati s 'pravnim stranama'.

Srpski hakeri Jovan i Vukašin Tehno Srpski suradnici našeg hakera - novac su trošili na zabavu

Njihov 'najslavniji' trenutak bio je kada su objavili dosad neobjavljene epizode popularne serije Orange Is the New Black te tako pokušali ucjenom doći i do Netflixa. I uspjeli su, kako piše Variety. Krajem 2016.  godine 'provalili' su u računalnu mrežu Larson Studios, hollywoodske post produkcijske kuće. Upravo oni su im platili 50 bitcoina, tadašnje vrijednosti oko 50.000 dolara, kako bi spriječili objavu bilo kojih epizoda koje su do tada ukrali. 

Isplati unatoč epizodu su ipak objavili. 

Žrtva, tj. produkcijski studio Larson Studios, pomogao je FBI tijekom provođenja dugotrajne istrage.

U razgovoru za Variety 2017. godine The Dark Overlord su potvrdili primanje uplate, no naglasili kako su svejedno odlučili objaviti epizodu kako bi kaznili Larson Studios zbog njihovih razgovora sa FBI-o, i nazvali to "prevarom" i kršenjem njihovog "ugovora". 

"Saznali smo kako su prekršili ugovor nakon što su nam izvori potvrdili da su surađivali sa raznim pravnim institucijama", rekla je grupa u svom odgovoru. Istaknuli su kako im ugovor kojeg su potpisala omogućuje izvršenje ovakvih akcija "ako dođe do prekršaja njihovih dogovora".

Yahoo SIGURNOSNI PROPUST Tehno Hakirali Yahoo i ukrali podatke 500 milijuna korisnika

Naglasili su kako "nikada nisu prekršili nikakav ugovor kojeg su potpisali" te da se svojih ugovora i drže. 

Tada se pisalo kako je grupa u posjedu nekoliko serija i tv filmova od različitih većih medijskih kuća kao što su CBS, NBC i ABC. Zasada nije poznato tko stoji iza ove organizacije

Provalili su i u estetsku kliniku u Londonu čiji su klijenti razni poznati, ukrali su njihove privatne podatke i fotografije iprijetili kako će ih objaviti. Iako FBI ne želi komentirati ovo posljednje uhićenje, poznato je kako već neko vrijeme provodi međunarodnu istragu oko kriminalnog djelovanja ove skupine. Prošle godine tako su istraživali jednog sigurnosnog stručnjaka zbog njegove navodne povezanosti sa skupinom.

Ta istraga nije urodila plodom, pa su osumnjičenika pustili. Britanske snage uhitile su muškarca koji je navodno pokušavao prodati hakirane fotografije britanske kraljevske obitelji 2016. godine zbog njegove upletnosti u rad skupine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.