Tehno
6159 prikaza

Uhvaćeni haker iz HR nije sam, ovo su ostali opasni krimosi

Cyber kriminal
Thinkstock
Inteligentni, obrazovani i sposobni bili su meta dugogodišnjih policijskih istraga

Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. S više od 136.000 registriranih korisnika i 4 milijuna kibernetičkih napada ostvarenih do travnja 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne on-line usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta, objavio je MUP.

Webstresserom je upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin koji je uhićen 24. travnja 2018. godine te je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Ross Ulbricht

Vjerojatno najkontroverzniji stručnjak za računala svih vremena je Ross Ulbricht, osnivač SilkRoada, stranice koju su ponekad nazivali "e-Bay za droge". Nakon gotovo ekspresnog suđenja u SAD-u osuđen je na doživotnu kaznu, ponajviše zato što je bio naručio ubojstvo jednog korisnika SilkRoada. Sud nije uzeo u obzir činjenicu da je plaćeni ubojica zapravo bio prikriveni agent FBI-a.

Hennadiy Kapkanov

Glavni 'mozak' međunarodne hakerske organizacije bio je porijeklom Rus, i na čelu sofisticirane kriminalne mreže poznate pod nazivom Avalanche. Pri prvom pokušaju uhićenja policiji je pružio veliki otpor i navodno ih napao pucnjevima iz kalašnjikova. Pokušao je pobjeći koristeći ukrajinsku putovnicu. Stranica je bila aktivna sedam godina, a istraga se provodila u 40 zemalja. Ugašena je krajem 2016. godine. 

Evaldas Rimasauskas

Ovaj 48-godišnjak postao je tražen nakon što je otkriveno kako je u prevarama, prvenstveno usmjerenima na Facebook i Google, zaradio više od 100 milijuna dolara. U dvije godine postojanja svoje tvrtke, koju je registrirao u Litvi, upotrijebivši isti naziv kao i jedan azijski proizvođač računala. Tako je i varao druge, tvrdeći da je proizvođač i tražio plaćanje za usluge. Novac kojeg su mu platili elegantno je skrivao po računima diljem svijeta. 

Sergey Medvedev

Pod motom 'U prevaru mi vjerujemo' vodio je stranicu koja je prodavala ilegalne proizvode upotrebljavajući bitcoin. Tijekom šest godina prevare su mu donijele dobru zaradu. Ovaj Rus je bio drugi čelni čovjek međunarodne organizacije poznate pod nazivom 'Infraud'. Organizacija je u osam godina svog postojanja bila poznata po krađama kreditnih kartica i bankovnih podataka, reketarenju, klađenju i sl. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.