Tehno
639 prikaza

Hrvatski korisnici interneta bolji od većine susjeda

Mediji
Pixabay
Iz regije ispred nas su jedino Slovenci, a iza nas su Grčka, Litva, Češka Republika, Italija, Mađarska i Poljska

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti pohvalila se posljednjim rezultatima dobivenim od Međunarodne telekomunikacijske zajednice - International Telecommunication Union - ITU.

ITU je objavila globalno izvješće o informatičkom društvu „Measuring the Information Society Report 2017“. 

Izvješće analizira razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija - skraćeno ICT-a, u svim članicama UN-a, a sastavni dio izvješća je i indeks razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT Development Index - IDI) kao mjera kojom se mogu uspoređivati zemlje prema stupnju razvoja ICT-a. 

Hrvatski IDI je zabilježio rast s 6,96 u 2016. na 7,24 u 2017. te Hrvatska zauzima 36. mjesto od ukupno 192 zemlje i time se svrstala među 6 zemalja koje su napredovale za 5 ili više mjesta s obzirom da je prošle godine zauzimala 42 mjesto. 

Gledajući samo Europu, Republika Hrvatska je ostvarila najveći napredak na ljestvici, što je napredak za 6 mjesta, zauzevši 24. mjesto u odnosu na 30. mjesto u 2016. Za usporedbu, iza Hrvatske su Grčka, Litva, Češka Republika, Italija, Mađarska i Poljska.

IDI indeks se sastoji od indeksa pristupa ICT-u, indeksa korištenja ICT-a i indeksa ICT vještina.

Međunarodna telekomunikacijska zajednica izračunava indeks razvoja temeljem podataka koje prikuplja HAKOM putem tromjesečnih statističkih upitnika koji su provjereni i objavljeni na stranicama HAKOM-a. 

Republika Hrvatska je u sve tri kategorije ostvarila rast, dok se najveći napredak bilježi u dijelu korištenja ICT-a (ICT use) čiji indeks je narastao sa 6,05 na 6,45. Tome najviše pridonosi značajan rast broja aktivnih korisnika širokopojasnog pristupa internetu putem pokretne mreže, čije su cijene prema navedenom izvješću među najnižima u svijetu u odnosu na bruto nacionalni dohodak.

Na kraju izvješća, u dijelu koje se odnosi na Hrvatsku, ITU zaključuje da Republika Hrvatska ima dobro razvijenu telekomunikacijsku infrastrukturu te da nastavlja ulagati u njenu modernizaciju. ITU također navodi da je penetracija ICT-a po kućanstvima relativno visoka, a broj ljudi koji koriste internet je kontinuirano u porastu.

Hrvatska se tako približila europskom prosjeku, a iz zemalja regije jedino je ispred nas Slovenija. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.