Tehno
165 prikaza

Umrli smo, al smo živi! Kako je umjetna inteligencija u život vratila ove pokojnike

REUTERS/PROFIMEDIA
Glumac ikonskog glasa i britanska legenda prije nekoliko desetljeća odigrali su uloge čuvenih zlikovaca. I nakon smrti i dalje 'glume' te uloge

James Earl Jones, legendarni holivudski glumac čiji je stas, ali i glas, obilježio mnoge filmove, preminuo je u 94. godini života. Jonesu je najveću slavu donio glas Dartha Vadera, ikonskog lika iz serijala Ratovi zvijezda Georgea Lucasa. Za glasovnu ulogu u prvom filmu iz serijala Jones je 1977. dobio tek 7000 dolara. Desetljećima kasnije, prava na svoj glas prepisao je kompaniji koja se bavi umjetnom inteligencijom.

Jones se prije nekoliko godina, kada je prevalio devedesetu, odlučio umiroviti. Njegov prepoznatljiv glas je s vremenom blijedio. No razni filmovi i TV serije o Ratovima zvijezda snimali su se i dalje. Jones je 2022. praktički pristao da ga njegov glas 'nadživi'. 

 | Author: REUTERS James Earl Jones pozira sa svoja dva Emmyja REUTERS

Ukrajinski startup Respeecher do tada je već sklopio poslove s Lucasfilmom na kreiranju glasova za serije 'Mladi Luke Skywalker', 'Bobba Fett' i 'Obi Wan Kenobi'. Poseban zadatak bio im je rekreiranje glasa Dartha Vadera, koji je bio gotovo nemoguć bez Jonesovog pristanka da se njegov glas prenese u računalo i uz pomoć umjetne inteligencije rekreira u budućim dijalozima za potrebe Lucasovih projekata. 

Lucasovi ljudi su Jonesov pristanak dobili vrlo lako.

- Upoznali smo Jonesa s Respeecherovim radom, a on je potpisao pravo na korištenje svojih arhivskih glasovnih snimaka kako bi Vadera održao živim i vitalnim na umjetan način - što je možda prikladno za lika koji je napola mehanički. Jones je tako naveden kao 'glas' u serijalu Obi-Wan Kenobi, iako je riječ o rekreaciji pomoću umjetne inteligencije - rekao je 2022. za Vanity fair Matthew Wood, urednik zvuka u Lucasovom 'Skywalker Soundu'. 

U trenucima kada su Ukrajinci pripremali glasove za Lucasa, počela je Putinova invazija. Zaposlenici Respeechera u Kijevu i drugim gradovima radili su mjesecima u skloništima, podrumima, hodnicima, pod udarom granata i dronova te uz stalne prekide u internetskim vezama i električnoj energiji kako bi na vrijeme Lucasu isporučili Jonesov glas. Rezultat je bio fascinantan i Darth Vader u 'Obi-wan Kenobiju' zaista zvuči kao da riječi izgovara Jones u naponu snage.

 | Author: Profimedia Darth Vader Profimedia

Jonesova obitelj rekla je Woodu da su iznimno zadovoljni rezultatima mukotrpnog rada. Vader bi tako mogao živjeti i u budućim serijalima i sad kad Jonesa više nema među živima.

Obitelj dala dozvolu za 'oživljavanje' Holma

Drugi slučaj posthumnog oživljavanja glumca je još frapantniji jer je oživljen glasom i - stasom. Ian Holm, britanski glumački velikan, preminuo je 2020. u 88. godini. Proslavio se ulogama u 'Gospodaru prstenova' i prvom 'Alienu' iz 1979. godine u kojem tumači androida Asha. Više od 40 godina kasnije, tu je ulogu ponovio u novom nastavku 'Alien: Romulus', iako je bio mrtav već četiri godine. Kako je to moguće?

 | Author: Profimedia Ian Holm kao android u 'Alienu' iz 1979. Profimedia

Producenti i redatelj htjeli su u 'Romulusu', čija se radnja kronološki zbiva neposredno nakon događaja iz prvog filma, imati isti tip androida kakav se koristio i u prvom 'Alienu'. Budući da bi takav android, ovaj put nazvan Rook,  logički pripadao istoj seriji kao i onaj kojeg je tumačio Holm, on bi trebao i izgledati identično kao Holm. Zato su od Holmove obitelji zatražili dopuštenje da se njegov lik rekreira uz pomoć tehnologije i umjetne inteligencije za potrebe filma. Kako piše Vanity fair, to su dopuštenje, za neodređen iznos novac koji su platili, i dobili.

Tada su morali riješiti složeni zadatak: Kako 'oživjeti' Holmovo tijelo, a da to nije puka računalna simulacija. Koristili su kombinaciju fizičkih efekata potpomognutih s digitalnom tehnologijom i umjetnom inteligencijom. Uzeli su odljev Holmove glave koji je napravljen za potrebe 'Gospodara prstenova' prije 25 godina. Zatim su uz pomoć tehnologije 'dodali' njegove oči, izraze lica, pokrete. Glumac Daniel Betts izgovarao je Rookove rečenice koje su onda računalno pretvorene u Holmov glas. Rezultat je, kao i u slučaju Jamesa Earla Jonesa i Dartha Vadera fascinantan, iako fanovi serijala nisu sasvim oduševljeni. 

Kako je za Hollywood reporter rekao redatelj Fede Alvarez, Holmova udovica Sophie de Stempel i njihova djeca osobno su dali pristanak za korištenje njegova lika.

- Holm je posljednjih desetak godina života bio nezadovoljan što nije dobivao nove prilike u Hollywoodu. Ona je osjećala da je ovo način da mu se oduži - rekao je Alvarez. 

Što se tiče brojnih etičkih pitanja, za holivudsko glumačko udruženje ovo je bio važan primjer da se naglasi kako se 'mrtvi' glumci smiju koristiti kao digitalne simulacije samo i isključivo uz pravno regulirani pristanak njih ili njihovih članova obitelji.

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:26 14.Rujan 2024.

    Roboti sve mogu I kompjutori