Tehno
249 prikaza

Vaš auto će znati gdje ima parkinga i koji je najbolji

Parking
Thinkstock
Usluga će biti ugrađena u navigacijske sustave

Panična potraga za parkirnim mjestom u prometnim gradskim središtima ili trgovačkim centrima je završena.  Rješenje je  INRIX koji u realnom vremenu prikuplja informacije o prometu iz različitih izvora te ih nudi proizvođačima automobila, jedinicama lokalne samouprave, ali i trgovinama. 

Usluga prati dostupnost parkinga i to "dio po dio" pa ga proizvođači automobila mogu ugraditi u svoje navigacijske sustave. 

INRIX koristi različite izvore podataka kako bi pokazao koliko je parkinga dostupno u određenoj ulici, a ti podaci su postali već sada prilično detaljni, sudeći prema vozilima koja već koriste ovaj sustav. 

Tako su vozačima dostupni podaci koje je mjesto slobodno, je li neki automobil upaljen ili ne, ali i koja je cijena parkinga na nekoj lokaciji, kako je parking osvijetljen, te gdje je inače gužva, a gdje nije.

Usluga dostupnosti parkinga nije novost. Parkopedia, na primjer, nudi katalog dostupnosti u realnom vremenu i cijene, a koji je dostupan u automobilima na Fordovom AppLinku. 

Uslugu će prvi koristiti stanovnici Seattlea, Vancouvera, San Francisca, Amsterdama, Kolna i Kopenhagena, a do kraja godine proširit će se na 23 grada. BMW je jedan od prvih koji će koristiti INRIX, ali se očekuje kako će ga prihvatiti i drugi proizvođači automobila. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.