Tehno
369 prikaza

Winnie Pooh nije preživio cenzuru

Winnie Pooh cenziriran u Kini
YouTube/ MQLTV
Veći dio svijeta to bi ignorirao, a na Zapadu bi vješt političar to vidio kao besplatni PR

Najpopularnija aplikacija u Kini WeChat objavila je da ubuduće uklanja sve sadržaje koje u sadržavaju lik kultnog dječjeg medvjedića Winnieja Pooha. Još i prije toga medvjedića je odjednom počeo cenzurirati Sina Weibo, kineska verzija Twittera. Bez ikakvog službenog objašnjenja. Materijalni dokaz je ipak procurio kad je WeChat objavio da je razlog sličnost s predsjednikom Xiem Jinpingom, pozivajući se pritom na ministarstvo kulture Kine.

Nedugo potom taj post je uklonjen, da bi ga zamijenili neutralnom konstrukcijom "zbog kršenja relevantnih zakona i propisa". A zapravo je riječ o reakciji državnih vlasti Kine na trend na internetu, među mlađarijom koja se voli zafrkavati s neospornim državnim autoritetima, da se objavljuju scene iz crtića s medvjedićem ovisnikom o medu na kojima ovaj neodoljivo podsjeća na predsjednika.

Tako su razni blogeri i drugi koji imaju običaj visiti po internetu trenutak rukovanja Jinpinga i japanskog premijera Shinzoa Abea objavili skupa sa scenom u kojoj se Winnie Pooh rukuje sa svojim prijateljem Sivkom. Jednu od fotografija u kojoj se predsjednik vozi u limuzini i stoji uspravno kroz otvor na krovu, objavili su skupa s fotogafijom igračke za bebe u kojoj Winnie Pooh vozi automobil.

Xi Jinping Kineski predsjednik Top News Najmisteriozniji državnik na svijetu - o njemu se zna samo par stvari

Fotografiju, pak, Jinpinga u šetnji s Barackom Obamom po travnjaku Bijele kuće tijekom posjeta iz 2013., internetski zafrkanti objavili su skupa sa scenom u kojoj šetaju medvjedić i njegov prijatelj Tigar. I dok bi se po većem dijelu svijeta takva zafrkancija u najgorem slučaju ignorirala, ako se ne bi shvatila čak i kao simpatični prikaz predsjednika, nešto iz čega bi vješt političar u demokratskom sustavu izvukao ogromnu korist u popularizaciji svog lika i djela, u Kini su montaže eksplodirale po internetu, a Peking je tome odlučio stati na kraj.

S generalnim tajnikom KP NR Kine naprosto nema zafrkavanja. A nema zafrkavanja i s još nekim stvarima. Internet po cijeloj Kini nalazi se pod firewallom, vatrozidom koji onemogućava otvaranje pojedinih sadržaja. Kina je danas u tom smislu daleko sofisticiranija nego što je, primjerice, Erdoganova Turska u kojoj se svako toliko blokira YouTube, Wikipedija, slične platforme.

U Kini to funkcionira tako da danas od mlađih generacija jedva da itko ima makar i maglovitog pojma o pokolju na Trgu Tiananmen 1989. Da im netko i pokaže fotografiju čovjeka s vrećicama s namirnicama iz kupnje kako nasred široke avenije stoji ispred kolone tenkova, teško da bi to mogli povezati s bilo čime.

Izvještaji iz Kine navode i takve stvari da, ako ste u posljednje vrijeme u SMS poruci slali tekst koji sadrži "Liu Xiaobo", esktremno mirotvorni disident iz Kine i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2010. koji je nedavno umro u zatvoru, pošiljatelj će dobiti poruku da isporuka poruke nije moguća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.