Tehno
1179 prikaza

Za narko bossove radili posebne BlackBerryje

BlackBerry
REUTERS
Privedeni su čelnici tvrtke koja je svojim uslugama olakšavala komunikaciju među trgovcima drogom

Kanadska tvrtka Phantom Secure zaradila je "desetke milijuna dolara" prodajući modificirane BlackBerry uređaje koje su koristili simpatizeri Sinaloa kartela.

Riječ je o kartelu osnovanom sredinom 80-ih u Meksiku, a djelovao je u nekoliko meksičkih država. Poznat je i pod imenom Guzman-Loera i Pacific Cartel, a zove se i Federacija i  Savez krvi. 

Državni istražitelji su otkrili da je tvrtka svjesno razvila šifriranu tehnologiju kojom su se služili kriminalci. 

Prošli tjedan Ministarstvo pravosuđa uhitilo je u Seattleu Vincenta Ramosa koji je u četvrtak optužen zajedno s četvoricom suradnika.

Bizarni načini švercanja droge BIZARNE METODE Life Najluđa švercanja: Drogu trpaju u banane, katapultiraju je

Oni su optuženi za reketarenje i urotu kako bi pomogli distribuciji droga. Za oba zločina mogu dobiti i maksimalnu doživotnu zatvorsku kaznu. Gospodin Ramos jedini je u skupini koja je trenutno u pritvoru.

- Ova organizacija Phantom Secure dizajnirana je kako bi se olakšala međunarodna trgovina drogom diljem cijelog svijeta, izjavio je američki odvjetnik Adam Braverman BBC-u.

Nekoliko organizacija

- Ovi trgovci, uključujući članove Sinaloa kartela, koristili bi ove kompletno šifrirane uređaje kako bi olakšali svoje aktivnosti trgovine drogom i da bi izbjegle provođenje zakona".

Iz BlackBerrya u četvrtak nisu odgovarali na novinarske upite, a istražitelji u ovom trenutku ne mogu potvrditi je li tvrtka surađivala na proizvodnji ovakvih adaptiranih telefona. G. Braverman je rekao da Blackberry nije bio jedini proizvođač mobitela modificiranih za ilegalne poslove.  

- Uvjereni smo da postoji još nekoliko organizacija koje tako djeluju. FBI i naš ured nastavit će istraživati ​​ne samo Phantom Secure, već i svaku drugu tvrtku koja pruža takav komunikacijski uređaj kriminalnim organizacijama.

Dodao je kako, iako gotovo svaki pametni telefon na tržištu nudi šifriranje koje je teško probiti, kao primjerice i aplikacija Facebooka, Googla i Applea, s tom razlikom da bi Phantom Secure mogao biti krivac i za ono što su radili korisnici njihovih usluga. 

- Razlika je što je ta tvrtka bila upravo stvorena da pomaže međunarodnim organizacijama za krijumčarenje narkotika, kaže Braverman.  

- Jedini način na koji se može doći u posjed takvog uređaja jest ako ti ga netko drugi daruje. 

20.000 uređaja

Phantom Secure prodavao je uređaje na pretplatničkoj osnovi po cijeni od 2.000 do 3.000 dolara za oko šest mjeseci korištenja.

Kako bi postali korisnik morate jamčiti da već imate novu osobu koja će se koristiti takvim uređajem. Taj sustav bio je ujedno i način da se onemogući zakonska zabrana posjedovanja takvih uređaja.

Agenti procjenjuju da je ovog trenutka u svijetu oko 20.000 Phantom Secure modificiranih uređaja. 

Komunikacije putem telefona automatski se preusmjeravaju na poslužitelje u Panami i Hong Kongu, prema sudskim dokumentima, otežavajući praćenje podataka.

Pablo Escobar Kralj narkomafije Life Najveći svjetski diler: Dnevno je zarađivao 60 milijuna dolara

Phantom Secure također može ukloniti ključne funkcije s uređaja kako bi ih zaključao, kao što su glasovna komunikacija, mikrofon, GPS, kamera, internet i aplikacije za slanje poruka, ostavljajući samo funkcionalnost teksta.

Tijela za provedbu zakona opetovano su frustrirana tehnologijom šifriranja, što je otežavalo pristup komunikaciji između osumnjičenih.

Godine 2016. Apple je odbio pružiti alat kojim bi FBI mogao otključati iPhone koji je pripadao Sayedu Faruku, jednom od napadača u San Bernardinu koji su ubili 14 ljudi.

U četvrtak, glasnogovornik FBI-a ponovio zabrinutost zbog toga što bi se i ubuduće mnoge korespondencije kriminalaca mogle prikriti zahvaljujući sofisticiranim tehnologijama.

S druge strane, pobornici privatnosti i prava na zaštitu osobnih podataka smatraju da bi slabljenjem enkripcija, ne samo kriminalci, nego i obični ljudi bili u opasnosti da ih se nadzire ili da im se ukradu razni podaci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.