Tehno
281 prikaza

Zločesti zeko prvo napao Ruse: Opaki virus i po EU

Haker
Reuters/Pixsell
Hakeri traže 0,05 bitcoina otkupnine (oko 1750 kuna), kako bi žrtvama vratili računala

Prva meta najnovijeg velikog hakerskog napada bili su Rusi, no sada se počeo širiti i po Europi. Poznat je pod nazivom Bad Rabbit (Zločesti zeko), a nakon Rusije se proširio u Ukrajinu, Tursku i Njemačku, upozoravaju sigurnosni stručnjaci.

Kako navode internetski stručnjaci, najveći broj žrtava ovog napada nalazi se u Rusiji, a radi se o ransomwareu koji je zarazio računala kroz hakirane stranice ruskih medija. Mete napada bili su Interfax i Fontanka, ali kijevski metro i zračna luka u Odesi. Iz Kaspersky Laba kažu da napad koristi sličnu metodu kao i ExPetr, ali ne mogu potvrditi da su ovi napadi povezani.

Hakeri koji stoje iza najnovijeg napada otimaju kontrolu nad računalima i traže 0,05 bitcoina otkupnine (odnosno oko 1750 kuna), kako bi žrtvama vratili kontrolu nad njihovim računalima. Stručnjaci pak upozoravaju ljude da ne pristaju na ove ucjene, jer to samo potiče nove napade, a nema jamstava da će se napadači držati dogovora i ukloniti svoj softver. U ovom slučaju, Bad Rabbit bi uskoro mogao i podići cijenu otkupnine.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.