Top News
598 prikaza

77 posto stanovnika Savice protivi se crkvi usred parka

Park na Trnjanskoj Savici u Zagrebu, na kojem Grad i Kaptol žele Crkvu
1/6
Petar Glebov/PIXSELL
Istraživanje GfK pokazuje da čak 72 posto katolika iz Trnjanske Savice betonski hram Božji želi drugdje, ne u parku

Izgradnji crkve u Parku Trnjanska Savica protivi se 77 posto stanovnika te četvrti u Zagrebu, pokazalo je istraživanje koje je za inicijativu Čuvamo naš park proveo GfK Centar za istraživanje tržišta početkom studenog. GfK je anketu proveo na uzorku od nasumično odabranih 200 ispitanika iz različitih dobnih i spolnih skupina te zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika. "Čak 77 posto ispitanika izjasnilo se protiv gradnje crkve u parku i time jasno pokazalo da akcije pokrenute od inicijative Čuvamo naš park imaju podršku stanovnika ovog zagrebačkog kvarta.

Park na Trnjanskoj Savici u Zagrebu, na kojem Grad i Kaptol žele Crkvu Ustanak u Zagrebu Top News 2000 građana brani park od Crkve i Grada

Ovaj podatak također oslikava u kojem opsegu gradska vlast na čelu s gradonanačelnikom zanemaruje javni interes i mišljenje građana i struke", stoji u priopćenju Inicijative. Ocjenjuju da je istraživanje potvrdilo da je podjela na zagovornike i "protivnike" crkve umjetno inscenirana budući da je čak 72 posto ispitanika katoličke vjeroispovijesti protiv gradnje u parku. Pitanje "U kojoj mjeri biste podržali gradnju crkve na Savici na nekoj drugoj lokaciji, odnosno izvan prostora parka” donijelo je 85 posto odgovora podrške. Na upit u kojoj mjeri se koriste zelene površine na Savici (za šetnju, igru s djecom, trčanje, uživanje u prirodu) 64 posto odgovora glasilo je "Često/Koliko vrijeme dozvoljava" i 32 posto "Koristim povremeno, mogla/mogao bih i više".

Misa u parku na Savici, glavne zvijezde don Damir Stojić i pater Ivan Mandurić Crkva na Savici Top News "Jer Bog želi betonsku crkvu usred parka!"

Ta, navodi Inicijativa, pokazuje veliku potrebu gusto naseljenog naselja za parkovima i ostalim zelenim površinama. Ističu i da se radi o zasad jedinom službenom istraživanju javnog mnijenja stanovnika kvarta koje se dosad čulo i vidjelo kroz potpisanu peticiju i veliki prosvjedni skup "Obrani park, obrani grad" održanom 10. rujna te podsjećaju da se tamo okupilo čak 3500 građana, a 2232 potpisalo peticiju protiv gradnje u parku. "Ovo istraživanje Inicijativi predstavlja vrlo vrijedan podatak u ostvarenju svojeg jedinog cilja - očuvanja parka u sadašnjem obliku i pronalasku alternativne lokacije za izgradnju crkve na zadovoljstvo svih stanovnika Savice", zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.