Top News
2379 prikaza

Abramovič nepoželjan - Britanci mu ne daju vizu

Roman Abramovič
1/7
Richard Pelham/News Syndication/PIXSELL
Zbog spore procedure za produžavanje vize nije mogao slaviti pobjedu svog kluba u britanskom kupu

Vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič, propustio je utakmicu, održanu proteklog vikenda, u kojem je Chelsea pobjedio Manchester United i osvojio britanski kup. Ovaj poznati milijarder morao se vratiti u Rusiju nakon što mu je u travnju istekla viza. Iako je riječ o tehničkoj proceduri i iako državni ured nije odbio njegov zahtjev za vizom, procedura izrada nove, tj. produženje vize, čini se traje malo duže nego što je uobičajeno. 

Mnogi nagađaju, s obzirom kako ni dužnosnici iz Home Officea, a ni njegov glasnogovornik nisu htjeli komentirati cijeli slučaja, kako je riječ o posljedici narušenog odnosa između Velike Britanije i Rusije koja je uslijedila nakon trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala, piše The Independent.

Nategnuti odnosi između Rusije i Velike Britanije uslijedile su nakon trovanja Skripala i njegove kćeri Julije, početkom ožujka ove godine. Iako Rusija oštro odbacuje optužbe Velike Britanije kako su oni odgovorni za trovanje ovog bivšeg ruskog agenta, Britanci su inzistirali na protjerivanju velikog broja ruskih diplomata iz njihovih predstavništva. Njihov primjer slijedilo je niz savezničkih zemalja, uključujući i SAD. 

Theresa May Oštra prijetnja Top News Britancima dosta Rusa, tjeraju ih iz zemlje

Time je zapravo poslana i poruka cijeloj ruskoj javnosti u Britaniji, posebno ruskim oligarsima i tajkunima, kako više neće imati 'lagodan' režim. U razdoblju od 2008. do 2015. godine, u veliku Britaniju je stiglo oko 700 Rusa s vizama, tzv. Tier 1 visa (poduzetničkim vizama). U ožujku su stigle britanske najave kako će se retrospektivno pregledati vize izdane bogatim stranim investitorima, uključujući i onima iz Rusije. S posebnom pažnjom donijet će s odluka i hoće li se pokrenuti neke akcije, a o kakvim je akcijama riječ, zasada se ne zna.

Bogati Rusi već godinama odabiru upravo London kao mjesto za život i mjesto iz kojeg će razvijati svoje poslovno carstvo. Chelsea je prema, Forbesu šesti najvrijedniji nogometni klub na svijetu. Vrijedi 1,37 milijardi dolara. 

Roman Abramovič | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je kako bi se korumpirani Rusi koji su se obogatili zahvaljujući svojim vezama sa predsjednikom Vladimirom Putinom mogli naći kao predmet istrage britanske policije, i kako je naglasio, u sklopu čina odmazde za trovanje Skripala. 

Abramovič se nije pojavio ni na saslušanju prošlog tjedna na londonskom sudu, vezano uz slučaj prodaje udjela u rudarskom divu Norilsk Nickel ruskom milijarderu Vladimiru Potaninu. Transkript saslušanja pokazao je kako se vlasnik Chelsea nalazi u Švicarskoj

Ruski Delboy koji je ostvario san i postao milijarder

Abramovich je 11 najbogatiji Rus s procjenjenim bogatstvom od 11 milijardi funta, procjene su magazina Forbes. Ovaj 51-godišnjak većinu svog bogatstva stekao je u naftnoj industriji te posebno u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza. 

Nogometni klub Chelsea kupio je 2003. godine za 140 milijuna funti. U godinama nakon toga uložio je velika sredstva u izgradnju kluba, radio na razvoju njegove nage, pa je tako izgrađen novi kompleks za treniranje, a mnogo novca uloženo je i u 'kupovinu' novih igrača, koju su slijedile i česte promjene unutar trenerskog tima.  

Prati ga glas osobe koja menadžerima ostavlja malo vremena i prostora za dokazivanje. Unatoč čestoj izmjeni trenera, za vrijeme njegova vlasništva Chelsea je postigao jako dobre sportske rezultate. Osvojili su pet naslova prvaka, pet naslova pobjednika kupa, po jedan naslov pobjednika Lige prvaka i europske lige. 

Vladimir Putin Moderni car Top News Tajni računi: Putin 'zbuksao' 24 milijarde dolara?

Roman Abramovič svoj je 'bogati' put započeo tijekom vojske, preprodajom dizelskog goriva iz vojnih skladišta, a dobit je dijelio sa nadređenim časnikom. I jako im je dobro išlo, sve dok nisu postali pohlepni i pokušali prodati pet vagona. Uhićeni su no provedena istraga nije mogla ništa dokazati, a nakon što je pušten iz istražnog pritvora Abramovič se bacio na uličnu prodaju krijumčarenih stvari, većinom igračaka, posebno gumenih patkica. Nakon nekoliko uspješnih poslovnih godina otvorio je i manju tvornicu igračaka. 

O svom poslovnom carstvu pričao je i na svjedočenju u sporu sa Borisom Berezovskim, još jednim poznatim ruskim oligarhom i Abramovičevim poslovnim partnerom. Te 2011. godine našli su se na sudu jer ga je Berezovski optužio da ga je prevario, izbacio iz zajedničkog posla i oštetio za oko 6,5 milijardi dolara. Berezovski je također tijekom ožujka pronađen mrtav u svom stanu, i time nastavio niz misterioznih smrti ruskih bogataša u Velikoj Britaniji. 

Njegovo ime može se naći u nizu afera koje uključuju poslovne igre s moćnim i bogatim biznismenima. 

Roman Abramovič | Author: Darren Walsh/Press Association/PIXSELL Darren Walsh/Press Association/PIXSELL

Abramovič je bio guverner Čukotka, regije na sjeveroistoku Rusije, od 2000. do 2008. godine. Za vrijeme svoje vladavine procijenjeno je kako je više od 925 milijuna funti svoga novca uložio u razvoj te regije. Blizak suradnik bio je i Borisu Jeljcinu a političko prijateljstvo nastavio i sa Vladimirom Putinom. Abramovič je bio taj koji je odrađivao intervjue za članove kabineta kada je Putin postao premijerom 1999. godine

Putinov biograf Chris Hutchins njihov odnos opisuje kao odnos oca i sina. 

Vlasnik je ili suvlasnik je velikih naftnih kompanija, između ostalog, i naftne kompanije Gazproma, tvornice aluminija RUSAL, zrakoplovne tvrtke Aeroflot. Najviše svog novca troši na luksuzne jahte pa tako i njegova 'mornarica' uključuje i neke od najskupljih brodova na svijetu, kao što je  i Eclipse, za kojeg se vjeruje kako je koštala oko 400 milijuna dolara. Dužine od 180 metara u tom je trenutku bila najveća jahta u privatnim rukama. 

Ruski multimilijarder svijetom putuje posebno uređenim Boeingom 767 vrijednim tristotinjak milijuna dolara. Zrakoplov ima čak i sustav protuzračne obrane vrijedan oko 2 milijuna dolara. Po pisanju medija njegov privatni avion napustio je početkom travnja Veliku Britaniju a od tada je letio u Moskvu, New York, Monaco i Švicarsku. No čini se kako se nije vraćao u Britaniju. Inače redovito boravi u Velikoj Britaniji otkako je kupio Chelsea, ima imanje u najskupljoj ulici u Londonu, Kensington Palace. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.