Ekonomix
50174 prikaza

Nevjerojatno: Evo kolika je prosječna plaća u Rusiji

Radnik
Thinkstock
Pogledajte kakav standard danas nudi zemlja koja je u 90-ima bila upropaštena

Statistička agencija Ruske Federacije Rostat objavila je da je u proteklih godinu dana prosječna plaća u toj zemlji porasla za čak 8,6 posto. Ona danas iznosi 39.355 rubalja, što preračunato u valutu EU-a iznosi 578, odnosno u kunama 4326.

Što se tiče Hrvatske, u travnju je portal MojPosao objavio istraživanje po kojem je prosječna plaća u Hrvatskoj 5408 kuna ili jedan posto manje nego prethodne godine. Time je nominalna prosječna plaća u Hrvatskoj još uvijek bitno iznad one u Rusiji.

Međutim, ako se usporede troškovi života u Hrvatskoj i u Rusiji, vidi se da su troškovi života u Rusiji samo 83 posto od iznosa troškova života u Hrvatskoj, odnosno da su prosječne cijene hrane u Rusiji samo 79 posto cijena hrane u Hrvatskoj.

Usporedba troškova života

U konačnici to znači da Rus s prosječnom plaćom u svojoj zemlji ima kupovnu moć za jedan prosječan život skoro isto kao i Hrvat u svojoj zemlji; 5212 kuna, a da je što se tiče sposobnosti kupovanja hrane u identičnoj situaciji kao i zaposleni Hrvat s prosječnom plaćom u svojoj zemlji. Ono u čemu je Rusija još uvijek bitno iza Hrvatske jest razlika u plaći između žena i muškaraca; u toj zemlji razlike su duplo veće nego u Hrvatskoj na štetu žena.

Tablica pokazuje razlike u plaćama između spolova po zemljama:

Razlike u plaćama po spolovima | Author: ILO ILO

S druge strane, razlike u plaćama u Rusiji u smislu razlika između najsiromašnijih, srednjeg sloja i najbogatijih koji rade, opet prema podacima ILO-a (Međunarodne organizacije rada), otprilike slijede raspodjelu u društvu koja je prisutna u Nizozemskoj. Ovakvi statistički podaci zanimljivi su zato što je Rusija do 2000. bila ekonomski i socijalno praktično upropaštena zemlja, no onda se stvari počinju mijenjati.

Nevjerojatan rast

Podaci ILO-a pokazuju da je u toj zemlji minimalna plaća od 2000. do 2015. porasla za oko osam puta, dok je u Hrvatskoj u tom razdoblju porasla tek neznatno; otprilike u razini Venezuele, Portugala i u međuvremenu ekonomskom krizom teško pogođene Španjolska. Što se tiče toga u kojim sektorima u Rusiji se najviše isplati raditi, ne iznenađuje da je apsolutno na prvom mjestu naftnoprerađivačka industrija; tamo se mjesečno prosječno prima oko 17.100 kuna.

Na tablici ispod vidi se koliko je u kojoj zemlji porasla minimalna plaća od 2000. do 2015.:

Rast minimalne plaće između 2000. i 2015. | Author: ILO ILO

U biznisu crpljenja nafte ili plina iz zemlje kao i u duhanskoj industriji prosječne su plaće 12.040 kuna. U svijetu financija, bankarstva i osiguravajućih društava zarađuje se prosječno 8500 kuna, u znanosti oko 7700 kuna, odnosno bitno iznad nacionalnog prosjeka. Također bitno iznad prosjeka cijele zemlje, oko 6500 kuna mjesečno neto, Rusi zarađuju i u proizvodnji lijekova, u tehničkim djelatnostima i u telekomunikacijama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • leonardodora 08:29 11.Listopad 2017.

    Zajmovi za sve vrste namjena Nudimo minimalni iznos od 5.000,00 eura do 10.000,00 eura do 20 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% zajma Razdoblje: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti ... prikaži još! preko 18 godina Ova je transakcija 100% sigurna za sve korisnike Za više informacija o bonusu molimo da nas kontaktirate putem e-maila: (Leonardodorafinance@gmail.com)

  • Zvonkec 08:07 20.Rujan 2017.

    Obozavam taj podatak prosjecne place.a koliko ljudi dobiva prosjecnu placu?budimo realni vecina u Hrvatskoj ima placu do 4000 kn.

  • sanja 21:02 18.Rujan 2017.

    http://www.index.hr/