Top News
5970 prikaza

Afera Krv: Zašto se skrivaju podaci o izvozu plazme?

Imunološki  zavod
Marko Prpić/PIXSELL
Švicarci su preradili 44.000 litara naše krvne plazme i navodno nitko ne zna koliko to košta

Švicarska Octapharma do sada je preradila 44.000 litara domaće krvne plazme i vratila je u obliku lijekova. No javnost ne zna gdje je sva plazma otkad Imunološki ne radi. Otkako je Imunološki zavod 2013. izgubio dozvolu za preradu krvne plazme u lijekove, u javnost vrlo teško i na kapaljku dolaze informacije o tome što se od tada radi s plazmom koja se i dalje dobiva od dobrovoljnih darivatelja krvi. Skladišni prostori samog Zavoda ograničeni su na najviše 35.000 litara.

Dok su proizvodili lijekove, svake bi godine preradili između 25.000 i 30.000 litara krvne plazme. Ako se uzmu u obzir ti podaci, u posljednje četiri godine, otkako je Imunološki ne prerađuje, potencijalno se nagomilalo između 100.000 i 120.000 litara te životno vrijedne tekućine, kojoj je rok trajanja tri godine, tijekom kojeg se ona može preraditi u lijekove. Ali javnost ne zna gdje je sva ta količina završila i jesu li je skladištili i gdje.

Milan Kujundžić Ispad ministra Top News Kujundžić: "Idite na referendum pa natrag u komunizam"

24sata doznao je da su kao vatrogasnu mjeru dopustili izvoz krvne plazme Octapharmi, tvrtki koja prerađuje plazmu u lijekove, sa sjedištem u Švicarskoj. To je svjetski poznata tvrtka koja se specijalizirala upravo za preradu plazme iz malih zemalja kojima nije isplativo imati vlastite pogone prerade. Tako s ovom tvrtkom surađuje i nama susjedna Slovenija. Octapharma ima pogone u nekoliko zemalja, a nama najbliži je u Austriji.

Prvi takav izvoz plazme odobrio je bivši HDZ-ov ministar dr. Dario Nakić i plazma je prvi put iz Imunološkog izvezena lani u lipnju. Do sada su bile dvije isporuke, a da se plazma izvozila, za 24sata potvrdio je i sadašnji ministar dr. Milan Kujundžić. Dobro upućeni izvor u Ministarstvu zdravstva potvrdio je kako je dosad u Octapharmu izvezeno 44.000 litara krvne plazme te da nam se ona vratila u obliku lijekova, imunoglobulina i albumina.

Navodno je riječ o dobro pogođenom poslu, ali nam iz ministarstva nisu potvrdili o kakvom je točno ugovoru riječ i za koliki je iznos posao dogovoren. Isto tako, Octapharma trenutačno ima još oko 1500 litara naše plazme te potražuje dodatnih 8500 litara kako bi se skupio minimum koji je potreban da se iz plazme proizvedu lijekovi u njihovim pogonima.

I dok se politika još nećka što će učiniti s Imunološkim, očito je da su posljednja dva HDZ-ova ministra procijenila da je manje zlo dopustiti izvoz plazme, koja se potom vratila u obliku lijekova, nego pustiti da ona propadne. No pitanje je što se s plazmom radilo ranije, u mandatima SDP-ovih ministara dr. Rajka Ostojića i dr. Siniše Varge, tijekom 2014., 2015. i dijela 2016. Tad plazmu Imunološki nije prerađivao, a nije bilo ni njene prerade u inozemstvu.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.