Znanost
2062 prikaza

Kuba došla do revolucionarnog otkrića, sad ga hoće i Amerikanci

Pluća
Thinkstock
Zahvaljujući Kubi otkriven je lijek za karcinom pluća, drugu najrašireniju vrstu raka, koji bi mogao zaustaviti bolest prije nego postane fatalna

20. travnja, tijekom posjeta njujorškog guvernera Andrewa Cuomoa Kubi, dogovoren je sporazum između Roswell Park instituta za karcinom iz New Yorka i Centra za molekularnu imunologiju iz Havane. Kuba je potpisala da će SAD-u dati tajni recept za lijek Cimavax.

Climavax ne sprječava rak pluća, ali zaustavlja širenje bolesti tako što napada bjelančevine uključene u rast raka. Zahvaljujući ovoj transformaciji, uznapredovali rak bi se mogao pretvoriti u kroničnu, izlječivu bolest umjesto u fatalnu.

Ovaj lijek je prvi takve vrste, a da je riječ o stvarno značajnoj inovaciji dovoljno govori podatak da bi se ekonomska velesila poput SAD-a mogla okrenuti svojem zakletom neprijatelju za pomoć.

Kubina prednost pred SAD-om sastoji se u tome što ona učinkovito preraspoređuje svoje resurse, bar kad je zdravstvo u pitanju. Država je naime investirala prilične svote u biotehnologiju od 1980-ih godina, kad su osnovali Biološku frontu za precizna istraživanja imunologije. Unatoč desetljećima koja su pratile ekonomske sanacije, Fidel i Raul Castro su biotehnologiju i zdravstvena istraživanja, pogotovo u preventivnoj medicini, učinili prioriotetima.

Lijekovi za oboljele od AIDS-a | Author: /DPA/PIXSELL /DPA/PIXSELL

Kuba se usredotočila na istraživanja koja su se ticala prevencije bolesti uz pomoć razvoja cjepiva, što rezultira manjim troškovima. A dok se američka farmaceutska industrija fokusirala na investiranje milijuna dolara u razvoj lijekova koji će olakšati simptome HIV-a, umjesto da otkrije i izliječi uzročnike virusa, Kuba navodno od 2012. godine provodi klinička istraživanja kojima testira svoja cjepiva protiv HIV-a.

Iako Kuba troši puno manje na zdravstveno osiguranje (603 dolara po stanovniku između 2010. i 2014. godine, za razliku od 9.146 dolara koliko je potrošio SAD), imaju jednu od najmanjim stopa smrtnosti novorođenčadi u svijetu, te je prosječna životna dob 79.

Fidel Castro je s bivšim venezuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom 2004. godine pokrenuo zdravstveni program Operation Miracle koji je do danas osigurao zdravstvenu njegu za oči i 'povratio' vid 3.4 milijuna ljudi diljem Latinske Amerike, piše Mic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.