Top News
232 prikaza

Pobuna protiv ministra koji je 2011. nabio dugove bolnici u Zadru

Dario Nakić
Slavko Midžor (PIXSELL)
Tehnički ministar Dario Nakić kao ravnatelj bolnice u Zadru 2012. je smijenjen zbog 116 milijuna kuna duga

Hrvatska ljekarnička komora zatražila je od Ministarstva zdravstva da hitno povuče izmjene pravilnika o otvaranju ljekarni, prema kojima bi se one ubuduće otvarale na svakih 300 metara. Ovime je tehnički ministar Dario Nakić začudio javnost još jednim potezom, nakon što je već odlučio novčano kažnjavati nehitne pacijente koji se nađu na Hitnoj, nakon što je ukinuo uputnicu C1 za više dijagnostičkih pretraga i slično. Sve to zbog, kako smatra Nakić, ušteda u zdravstvu.

Tehnički ministar je sada odlučio, HLJK tvrdi bez da se povjerenstvo o tome uopće sastalo, da se ljekarne ubuduće otvaraju na svakih 500.000 turističkih noćenja. HLJK navodi da već danas postoji više od 200 ljekarni viška u Hrvatskoj. Postavlja pitanje što će biti s tim ljekarnama izvan turističke sezone. Podsjeća da je veliki dio gostiju iz Hrvatske, pa su zapravo već pokriveni postojećim sustavom. Konačno. Pita HLJK i odakle uopće radnici za sve te nove ljekarne, s obzirom da su svi magistri farmacije već jedva pokrili postojeće ljekarne.

Prije nego što je postao HDZ-ov ministar zdravstva, Nakić je od 2009. do 2012. bio ravnatelj Opće bolnice Zadar. Danas tehnički ministar koji je s javnosti u sve dubljem sukobu zbog oštrih rezanja u zdravstvu, s mjesta ravnatelja bolnice smijenjen je 2012. zbog 116 milijuna duga, kao i zbog niza nepravilnosti, posebno u nabavi, koje je otkrila Državna revizija te godine.

"U državni proračun nije uplaćen pripadajući dio sredstava ostvarenih prodajom stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo u iznosu 1.494.117,00 kuna. Nabava roba, radova i usluga u vrijednosti 26.725.356,00 kuna je provedena bez propisanih postupaka javne nabave", zaključak je nalaza Revizije uz konstataciju da dug iznosi čak 41,8 posto ostvarenih prihoda u 2011.

Nakić je, inače, najavio da će se u primjenu odluke ići što prije kako bi one zaživjele već početkom rujna, što znači da je razlog hitnosti za primjenu mjera za otvaranje ljekarni u odnosu na turističku sezonu takav da pada zapravo na samom proteku turističke sezone. Tehničkog ministra se inače optužuje da je u njegovih pola godine mandata broj pacijenata koji čekaju pretrage porastao za 80.000, da zdravstveni radnici rade manje, a da su troškovi veći i slično.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.