Top News
157 prikaza

Ako je ISIL srušio ruski zrakoplov, znači li to da je jači nego prije?

ISIL
Youtube
Mnogi se brinu što će donijeti budućnost rata protiv terorizma, pogotovo ako se Moskva odluči na veće poteze

Ako je Islamska država zaista srušila putnički zrakoplov iznad pustinje u Sinaju, kao što mnogi zapadni službenici smatraju, tad je riječ o potezu koji ukazuje na značajnu eskalaciju ISIL-ovih sposobnosti i strateških ciljeva. No isto tako je to još jedan dokaz da je ova teroristička skupina usredotočena na regionalno, a ne globalno, djelovanje.

Jedna od ključnih razlika između ISIL-a i Al Kaide je u tome što se ISIL fokusirao gotovo isključivo na prisvajanje i zauzimanje teritorija, dok je veteranska teroristička organizacija Al Kaida, iz koje je nastao ISIL, i dalje (barem u teoriji) koncentrirana na spektakularne napade na zapadu.

Napadi 11. rujna | Author: Wikipedia Wikipedia

Al Kaida inače ima dugu povijest ciljanja zrakoplova, i to od 1995. godine, kad su srušili nekolicinu zrakoplova iznad Tihog oceana.

Nakon toga je uslijedio napad 11. rujna (opet uz pomoć zrakoplova), te pokušaj rušenja izraelskog zrakoplova raketom 2002. godine.

2006. su imali ambiciozni plan rušenja više transatlantskih zrakoplova, dok se među posljednjim pokušajima ističu oni koje je izvodio njihov ogranak u Jemenu, kad su pokušali s arapskog poluotoka izvesti udar na zapadni zračni promet.

ISIL, s druge strane, izbjegava takve operacije. Jedan od razloga se krije u činjenici da su im društveni mediji i digitalna tehnologija omogućili da izazovu dovoljno medijske pažnje i bez spektakularnih ubojstava na zapadu.

Uostalom, video snimke smaknuća mogu izazvati i više nego dovoljno šoka, užasa i političkih reakcija diljem svijeta. Kao što će i mala skupina naoružanih napadača u hotelu ili muzeju u nekom mediteranskom gradu prizvati željenu reakciju i publicitet u cijeloj Europi.

Zasad se ISIL radije ograničio na pozivanje pojedinaca da ciljaju mete u svojoj okolini, umjesto da kontrolira ili osmisli pogon za složene napade izvan islamskih zemalja. 99 posto njihove usredotočenosti usmjereno je prema ključnim strateškim ciljevima, točnije na polagano ali sigurno širenje u Iraku i Siriji, s tim da paralelno, dok napreduju, grade i mrežu podružnica na tom teritoriju.

Islamska država | Author: Youtube Youtube

Napad na ruski putnički zrakoplov stoga bi predstavljao eskalaciju. ISIL-ovo preuzimanje odgovornosti za napade prošlog vikenda, iako pomalo nejasno, pokazuje da je Moskva dodana na njihov popis članova 'križarsko-cionističkog saveza', za kojeg svi militanti smatraju da se posvetio ponižavanju, razdvajanju i podređivanju muslimana. 

Pa ipak, uništenje Airbusa A321M, ostaje u lokalnom kontekstu, a ne globalnom. Rusi su meta zbog svoje oružane intervencije u sirijskom civilnom ratu, a ne zbog tamo nekih akcija izvan ISIL-ovih okvira interesa, piše Guardian.

Glavni osumnjičeni za tragediju, ako se dokaže da je riječ o terorističkom napadu, bit će lokalni članovi ISIL-a (ili oni koji ih podržavaju) u Sinaju. A čak i ako je zaista bila riječ o ISIL-ovoj bombi, premda ni Egipat ni Rusija ne misle da je pad zrakoplova povezan s terorizmom, to i dalje ne mora značiti da je skupina pokrenula globalnu kampanju nasilja. Barem ne još.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.