Top News
238 prikaza

Tajne službe: ISIL-ovci planiraju velike napade na Veliku Britaniju

ISIL
Youtube
Britanci su upozoreni na postojanje trodimenzionalne prijetnje: kod kuće, u inozemstvu i online

Direktor britanske agencije MI5, Andrew Parker, upozorio je da je ISIL planirao šest masovnih terorističkih napada u Ujedinjenom Kraljevstvu protekle godine, te da planiraju još puno toga.

U svojem govoru u Londonu, Parker je izjavio da se obavještajci moraju braniti na tri fronte: u domovini, inozemstvu i na internetu. Također je napomenuo da se jačina i brzina prijetnji nalazi na razini koju nije vidio niti jednom u svojoj 32-godišnjoj karijeri.

"Više od 750 ekstremista iz ove zemlje otputovalo je u Siriju, te nema naznaka da bi u budućnosti ova prijetnja mogla oslabjeti. Možda još nije dosegla ni svoju najvišu točku, a unatoč našim dosadašnjim uspjesima, ne možemo samouvjereno reći da ćemo sve uspjeti spriječiti", izjavio je Parker.

ISIL-ovi ambiciozni planovi napada s 'masovnim žrtvama' pomno se prate, a direktor protuobavještajne i sigurnosne agencije je istaknuo da je masakr na plaži u Tunisu, u lipnju, strahovit podsjetnik na tu prijetnju. 

ISIL | Author: Youtube Youtube

"Svjedoci smo planiranja napada na Veliku Britaniju kojima rukovode teroristi u Siriji, u što nam je omogućen uvid putem kontakata s teroristima u Siriji, a napadi su inspirirani ISIL-ovim sofisticiranim iskorištavanjem online tehnologije. Oni koriste čitav dijapazon modernih alata za komunikaciju kako bi širili poruke mržnje i inspirirali ekstremiste, koji su ponekad tinejdžerske dobi, da počine napade na bilo koji mogući način."

Parker je dodao da nisu nestale ni prijetnje Al Kaide. "Sve to znači da se danas suočavamo s prijetnjama kao nikad prije."

Govoreći o novom zakonu koji bi njegovoj agenciji trebao pružiti više ovlasti, Parker je objasnio da MI5 ne traži nametljive ovlasti, nego "moderni pravni okvir koji će pratiti razvoj novih tehnologija i omogućiti nam da nastavimo održavati svoju zemlju sigurnom".

Zakon, kojeg bi parlament trebao odobriti 10. studenog, obavještajnim službama i policiji omogućit će jasnije ovlasti u korištenju nadzora kako bi mogli provoditi istrage i prikupljati dokaze u ovo digitalno doba. Također će im pružiti novi stil nadzora i regulaciju tijela koja će ostvarivati ta prava, piše Independent.

"Informacije koje ćemo dobiti iz tehnologija kojima se služe teroristi, često su iste koje i sami koristimo te su ponekad jedini način na koji ih možemo zaustaviti. Dakle, trebaju nam alati da pristupimo njihovoj online komunikaciji, kao i da presretnemo bilo kakvu pismenu komunikaciju i telefonske pozive iz prethodnih godina", pojasnio je Parker.

Izjavio je da je dolazak do takvih informacija danas bitniji nego ikad, jer pomoću njih mogu spasiti brojne živote. Ali isto tako je dodao da se ta mogućnost neće koristiti kako bi se 'njuškalo' po životima nevinih ljudi, čega se mnogi pribojavaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.