Top News
418 prikaza

Amerikanci gađali utočište Jihadi Johna, tvrde da je ubijen

Jihadi John
Wikipedia
Iz Pentagona su naveli kako su već neko vrijeme pratili kretanje Emwazija, koji se u javnosti prvi put pojavio prošle godine

Pentagon je objavio kako su američki dronovi izvršili napad na teritoriju za koje se sumnja da je utočište teroristu i egzekutoru islamske države Jihadi Johna, čije je pravo ime Mohammed Emwazi, inače britanskog državljanina rođenog u Kuvajtu.

Kako navode Amerikanci, u napadima u četvrtak je među ostalim gađano i vozilo blizu Raqqe u kojem se nalazio Emwazi. Iz Pentagona su naveli kako su već neko vrijeme pratili kretanje Emwazija, te da sa 99-postotnom sigurnošću mogu reći da je zloglasni krvnik ubijen, javlja BBC.

Emwazi je u Siriju otišao 2013. godine, a prvi se put u javnosti pojavio u kolovozu 2104. kao egzekutor američkog novinara Jamesa Foleya. Jihadi John se od tada pojavio u nizu videa s brojnim taocima, Stevenom Sotloffom, Davidom Hainesom, Alanom Henningom i Kenji Gotom, u kojima im je odsijecao glave.

Iako se na svim snimkama pokazuje s fantomkom preko glave njegov je identitet otkriven u veljači ove godine, kada je objavljeno da je odrastao u Londonu i da je po zanimanju IT programer.

Do sada su nekoliko puta pojavie spekulacije da je ubijen, pa da je pobjegao iz Sirije, ali sve je to demantirano nakon što se opet pojavio na jednoj snimci u kolovozu ove godine. 

Tada je rekao da će se sa kalifom vratiti u Veliku Britaniju i nastaviti rezati glave. Sigurnosne službe su ga inače prvi put počele pratiti prije šest godina prilikom uhićenja u Tanzaniji zbog navodne povezanosti sa jednom somalijskom islamističkom skupinom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.