Top News
358 prikaza

Putin ima novu metu - šalje posebnu vojsku na ISIL-ovog krvnika Jihadi Johna

Jihadi John
Wikipedia
Rusija se sprema poslati posebne postrojbe u Siriju, zbog jednog muškarca

Rusija je svojim prioritetom u Siriji proglasila uhićenje Jihadi Johna, visokorangiranog ISIL-ovog krvnika, za kojeg smatraju da bi im donio veliku propagandnu prednost, tvrde američki izvori.

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno se priprema za slanje posebnih postrojbi u Siriju kako bi pronašao britanskog džihadista, pravog imena Mohammed Emwazi. 27-godišnji ubojica je, naime, postao glavna meta Rusa, nakon kojeg bi se mogli usredotočiti i na vođu ISIL-a, Abu Bakr al-Baghdadija.

Amerikanci tvrde da se Rusima sad lakše upustiti u razne operacije koje uključuju posebne postrojbe, jer je Putina u Siriju i tako pozvao predsjednik Bašar al-Asad.

"Postoji strah da će ruske snage početi ciljati na velike igrače poput Jihadi Johna i vođe ISIL-a. Njima bi takva uspješna uhićenja bila ogroman propagandni potez. Putin bi također mogao reći da su njegove jake taktike postigle ono što Zapad ne može, a to bi bio golem udarac američkom prestižu", izjavio je američki izvor.

Jihadi John | Author: Wikipedia Wikipedia

Jihadi John je krenuo na put prema zloglasnosti nakon što se prvi put pojavio na video snimci koja je u kolovozu 2014. godine objavljena online, a na kojoj je ubio američkog novinara Jamesa Foleyja.

Odjeven u crno, pri čemu su mu se vidjele samo oči, on je nastavio snimati svoja ubojstva, pa su njegove žrtve bile još američki novinar Steven Sotloff, britanski humanitarci David Haines i Alan Henning i američki humanitarac Peter Kassig. 

Nakon mjeseci spekuliranja o njegovom identitetu, Jihadi John je otkriven kao Britanac rođen u Kuvajtu.

Ranije ove godine, David Cameron objavio je da želi uhvatiti Johna 'živog ili mrtvog', te je dodao da će dvostruko povećati broj dronova koji ciljaju ISIL.

Britanski premijer izjavio je također da je spreman narediti SAS-u da pronađe i ubije terorista koji je planirao napade u Britaniji, piše Daily Mail.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.