Top News
1801 prikaza

Amerikanci imaju Karamarka: Ruske veze ministra pravosuđa

Sessions i Karamarko
PIXSELL
Bliski Trumpov suradnik i trenutačni ministar pravosuđa kaže da će se izuzeti od odlučivanja kada je to prikladno

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions, u vrijeme dok je još bio senator, imao je susrete s ruskim veleposlanikom i nije ih otkrio kad je upitan o kontaktima Trumpova izbornog tima i Rusije u postupku imenovanja na dužnost u administraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je u srijedu Washington Post pozivajući se na dužnosnike ministarstva. 

Sessions je u dva navrata prošle godine razgovarao s ruskim veleposlanikom, prenosi list. Prvi se susret s veleposlanikom Sergejem Kisljakom odigrao u srpnju pa potom u rujnu u senatorovu uredu u trenutku dok je, prema američkoj obavještajnoj službi, ruska kibernetička kampanja protiv američkih predsjedničkih izbora bila na vrhuncu.

Susreti koje nije naveo u postupku imenovanja mogli bi dati novu snagu pozivima demokrata da Kongres imenuje neovisnog tužitelja koji bi istražio ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima, navodi Washington Post.

Tijekom dana je Session u prolazu novinarima samo komentirao da će se izuzeti od glasanja kada god je to prikladno. Izjava je to koju je u Session tek u prolazu rekao kako bi se riješio napornih novinara, ali zanimljivo je prisjetiti se kako je jedan drugi političar ne tako davno pričao da će se izuzeti od odlučivanja. "Naravno da mogu, sam sebe sam izuzeo od bilo kakvog odlučivanja oko Ine i MOL-a, ako dođem u poziciju da Vlada bilo što oko toga radi i odlučuje", govorio je u svibnju prošle godine prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nakon otkrivanja afere Konzultantica.

Podsjetimo, u toj aferi je otkriveno da je Drimia, u vlasništvu supruge tadašnjeg šefa HDZ-a, godinama surađivala s lobistom mađarskog MOL-a Joze Petrovića. Povjerenstvo o odlučivanju o sukobu interesa, na čelu s Dalijom Orešković, donijelo je odluku da je Karamarko doista i bio u sukobu interesa i uvriježeno je mišljenje da je upravo ta afera dovela do pada prve koalicije Mosta i HDZ-a koju su obnovili tek nekoliko mjeseci kasnije nakon izvanrednih izbora.

Ispostavilo se da bračni par Karamarko ima znatno veće poveznice s Rusima nego što se na prvi pogled činilo, slično kao i u slučaju Jeffa Sessionsa. U opsežnom izvještaju američkog think-tanka "Center for Strategic and International Studies" otkrivene su doista ekstenzivne poveznice ruskog kapitala i Karamarkovih, a na kraju je sve to karijerom platio Karamarko.

Među republikanskim političarima pojavile su se priče da bi se Sessions stvarno i trebao izuzeti od odlučivanja u slučajevima koji se tiču Rusije i ruskog utjecaja na SAD, ali za sad se čini praktički nemogućim da bi Sessions mogao dobiti otkaz.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn prošlog je mjeseca otpušten nakon što je razgovarao o američkim sankcijama s Kisljakom prije nego što je Trump stupio na dužnost i o tome nije izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea. Ipak, ogromna razlika je u razini formalnih ovlasti između Flynna i Sessionsa i preliminarne analize kažu da će ministar pravosuđa, barem u dogledno vrijeme, ostati na svojoj dužnosti. A njegova dužnost obuhvaća nadzor ministarstva pravosuđa uključujući FBI koji vodi istragu o ruskom miješanju i eventualnim vezama s Trumpovim suradnicima. Sessions je dosada odbacio pozive da se izuzme.

Kad je Sessions razgovarao s Kisljakom u srpnju i rujnu bio je član utjecajnog senatskog odbora za oružane snage kao i jedan od glavnih Trumpovih vanjskopolitičkih savjetnika, piše list.

Sessions je igrao istaknutu ulogu u potpori Trumpa nakon što se formalno pridružio njegovoj kampanji u veljači 2016.

Jeff Sessions | Author: REUTERS REUTERS

Na saslušanju u odboru za pravosuđe 10. siječnja Sessionsa je  demokratski senator Al Franken upitao što bi učinio da je saznao za dokaze o komunikacijama nekoga iz Trumpove kampanje s ruskom vladom.

"Nisu mi poznate takve aktivnosti", odgovorio je Sessions, prema listu. Dodao je: "Jednom ili dva puta tijekom kampanje prozvan sam surogatom i nisam imao kontakte s Rusima".

Dužnosnici kažu kako Sessions nije smatrao svoje susrete s ruskim veleposlanikom relevantnim za pitanje zastupnika Frankena i ne sjeća se detalja razgovora s Kisljakom.

Njegova glasnogovornica tvrdi da on svojim odgovorom nije doveo zastupnike u zabludu.

Predstavnici ministarstva pravosuđa tvrde da se Sessions s Kisljakom 8. rujna susreo u svojstvu člana senatskog odbora a ne člana Trumpove kampanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.