Top News
1056 prikaza

Amerikanci priznali: Upropastili smo Afganistan

Američki vojnik u Afganistanu
US Army
Američko svrgavanje talibanskog režima 2001. godine ostavilo je dugotrajne posljedice na čitav središnji dio Azije

Afganistan je desetljećima iznimno korumpirana država, a američka intervencija i okupacija nije im pomogla u popravljanju stanja. Novo izvješće posebnog vojnog ureda za istragu obnove Afganistana (SIGAR) objavljeno u srijedu pokazuje da su Amerikanci pogoršali afganistansku epidemiju korupciju.

U prvo izvještaju, svojevrsnoj obdukciji američkog ponašanja u Afganistanu, zaključili su da je američko prisustvo u Afganistanu pomoglo rastu stope korupcije tako što su milijarde dolara ubacili u opticaj bez konkretnog nadzora potrošnje tog novca. 

"Naše izvješće ukazuje na činjenicu da korupcija u Afganistanu nije nastala 2001. godine, ali se znatno više i znatno opasnije proširila otada", rekao je šef SIGAR-a John Sopko prilikom predstavljanja izvještaja.

Afganistan | Author: NI Syndication/PIXSELL NI Syndication/PIXSELL

Nakon 2001. godine, interni utjecaji poput sve lošije sigurnosne situacije i trgovine opijumom u kombinaciji s nekotroliranim dotokom američkog novca znatno su pogoršali situaciju. Sopko je posebno izdvojio spremnost američke vojske na suradnju s korumpiranim afganistanskim dužnosnicima kao otegotnu okolnost.

Sve to je rezultiralo pravom epidemijom korupcije koja je ušla u sudstvo, vojsku i policiju. Međutim, ni bankarstvo niti neki drugi kritično važni sektori države nisu ostali pošteđeni korupcije.

Sopko je rekao da je mito ozbiljno naudilo američkim naporima obnove Afganistana. Osim toga Pentagon, američko ministarstvo vanjskih poslova i humanitarna agencija USAID nisu dovoljno ozbiljno shvatili protukorupcijska pravila što je na kraju rezultiralo ogromnim količinama bačenog novca.

Talibani | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Jedan od primjera, kojeg je SIGAR često spominjao tijekom istrage, je najskuplja benzinska pumpa u Afganistanu, a vjerojatno i svijetu. Umjesto predviđenih 500.000 dolara, pumpa je koštala 43 milijuna dolara. Dodatni problem je što na toj pumpi se može kupiti samo ukapljeni zemni plin umjesto benzina ili dizela. U Afganistanu praktički nitko ne koristi automobile s pogonom na zemni plin, a jedan od problema je i trošak ugradnje plina u automobile. Procjenjuje se da ugradnja plina košta oko 700 dolara, a prosječna godišnja plaća u Afganistanu je oko 670 dolara.

Sigar je otkrio i sustavnu korupciju unutar samih afganistanskih vlasti koje su milijarde dolara bacile u vjetar. Kriminal unutar afganistanskog sigurnosnog aparata, od ministara vojske i policije pa naniže, dao je svoj doprinos rastrošnosti.

Uzgoj opijuma u Afganistanu | Author: VOA VOA

Američko gorivo je ukradeno, novac namijenjen za borbu protiv talibana završio je u privatnim džepovima ljudi poput Ahmeda Walija Karzaija, polubrata bivšeg predsjednika Hamida Karzaija. Ahmed je izgradio pravo malo kraljevstvo u središnjem Afganistanu, u provinciji Kandahar. Tamo upravlja privatnim snagama sigurnosti i nekretninama. Ispostavilo se da su čak i trgovci drogom dobivali američki novac zato što su imali dobre odnose s lokalnim političarima.

Sopko već godinama upozorava na sve te probleme i poziva agencija da se bolje drže postojećih propisa. Tražio je od američkih zakonodavaca da donesu zakone kojima bi stali na kraj tolikoj korupciji.

Njegove molbe, barem zasad, nisu urodile plodom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.