Top News
315 prikaza

Bandić bi htio biti premijer, a ni u Sabor mu se nije dalo

Milan Bandić
boris šćitar - Pixsell
Aktualni zagrebački gradonačelnik opterećen je brojnim optužnicama, jedno vrijeme je proveo u pritvoru u Remetincu, ali želi postati premijer

Milan Bandić, aktualni zagrebački gradonačelnik, uvjeren je da će poslije 11. rujna početi obnašati dužnost hrvatskog premijera. 

S druge strane, njegovo ponašanje u Saboru doista ne ulijeva povjerenje da će uraditi nešto konkretno u svom klubu zastupnika. Kako je to rekao popularni psiholog dr. Phil: "Najbolji prediktor budućeg ponašanja je ponašanje u prošlosti".

Podsjetimo kako je Bandić počeo saborski mandat. Već u izbornoj noći najavio je da će umjesto njega u Sabor ići Sandra Perković. "Ja bih stvarno htjela ući u Sabor da se konačno čuje glas naših sportaša i naših problema", rekla je tom prilikom Perković. Nakon raspuštanja Sabora ispostavilo se da Perković nije niti jednom tražila riječ u prošlom sazivu Hrvatskog sabora.

Sandra Perković | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Uostalom, najbolji primjer aktivnosti hrvatske sportašice u Saboru je pokušaj saborske sjednice početkom svibnja ove godine. Tom prilikom je Domoljubnoj koaliciji nedostajalo nekoliko zastupnika kako bi imali kvorum i glasali o zakonima. Sva odgovornost svaljena je na Ivana Sinčića koji nije htio pristupiti glasovanju, ali bitno je napomenuti da je upravo u to vrijeme Sandra Perković pripremala se za natjecanje Dijamantne lige u Šangaju.

Nakon višetjednih problema s uspostavljanjem kvoruma koji su kulminirali spomenutom sjednicom, Bandić je samouvjereno izjavio da će kompenzirati Sandrine izostanke prelaskom jednog člana SDP-ove koalicije u njegov klub zastupnika. Do tog prelaska na kraju nije došlo, ali tada, sredinom svibnja, počele su kolati sve snažnije glasine o mogućem preslagivanju nove vladajuće većina. Glasine je pokrenuo sam Bandić još u travnju ove godine.

"Ako ne bude u sljedeća tri mjeseca projekata i očekivane brzine, mi ćemo inicirati novo preslagivanje u koaliciji. Ne možemo čekati više", poručio je Bandić.

Milivoj Špika | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell

Javnosti je prezentirao apsolutno samouvjereno lice, a glasine o novoj vladi bez Mosta i Tihomira Oreškovića dobila su krila prelaskom Milivoja Špike u Bandićev zastupnički klub. "U ovom trenutku već je posložena parlamentarna većina. Razgovarao sam o toj novoj parlamentarnoj većini s Tomislavom Karamarkom", rekao je u to vrijeme Špika.

HDZ i njihov donedavni predsjednik Tomislav Karamarko tjednima su uvjeravali javnost da će doći do novog preslagivanja. Bandić je na izbornom saboru HDZ-a krajem svibnja ponovno izrazio uvjerenje da će uspjeti stvoriti novu većinu u Saboru. "Karamarko, od tebe hrvatska javnost očekuje da preuzmeš odgovornost i povučeš crtu, kao čelni čovjek stožerne stranke u Saboru", poručio je Bandić šefu HDZ-a. 

Međutim, predomislio se i desetak dana kasnije izjavio da ostavlja otvorenom mogućnost novih izbora. 

Tihomir Orešković u Saboru | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Bandićev saborski mandat dobio je točku na i izglasavanjem nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću. Naime, prilikom glasanja o novoj Vladi u prosincu, oba zastupnika Bandićeve stranke podržala su Oreškovića. Samo nekoliko mjeseci kasnije. prilikom izglasavanja nepovjerenja istoj toj Vladi u lipnju, oba zastupnika glasala su protiv Oreškovića.

Sada zajedno s Radimirom Čačićem, Špikom i nekoliko manjih zastupničkih listi vodi kampanju za ulazak u Sabor. Preizborna kampanja počela je doista bizarnim spotom u kojem Bandić kaže da radi više od Japanca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.