Top News
156 prikaza

Bandić sa samo dvije ruke kroji državu

Milan Bandić
Goran Stanzl (PIXSELL)
Vještim manevrima i strpljenjem Bandić je, unatoč skromnom paru saborskih ruku, postao krojač vlasti, izbacio Kosora iz gradskih intriga, a možda i doskočio istrazi

U moru izjava koje godinama ponavlja, Milan Bandić od 2009. i utrke za predsjednika države koristi i onu da je on možda izašao iz SDPa, ali da socijaldemokracija nije izašla iz njega.

S njom je prije dvije i pol godine u ljeto 2013. ušao u bitku za Zagreb predstavljajući sebe tako sa svojom listom ispunjenom uspješnim kandidatima, uglavnom ženama, jedinim pravim socijaldemokratom u metropoli.

U šest godina tako je Bandić prevalio put od političara koji je stvarao SDP u Zagrebu i govorio da sa socijaldemokracijom ide u krevet spavati i s njom se budi do ključnog partnera HDZ-a.

Iako su mu u toj stranci i prije ovih izbora govorili da je glas za njega glas za SDP, da sramoti građane noseći ujutro Titov bedž na reveru, a navečer svijeću na Kamenita vrata, i da je, kako je i sam Karamarko rekao na jednom skupu, obmana javnosti koja “samo glavinja 25 sati na dan”, Bandić je uvijek imao tihi pakt s HDZom u Zagrebu.

MIlan Bandić | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

Prvo je to imao sa Sanaderom, o čemu je slavodobitno u jednom intervjuu progovorio Gordan Jandroković, tada predsjednik gradskog HDZ-a, pokušavajući obećati svojim biračima kako HDZ u Zagrebu planira izgraditi svojeg kandidata i kako neće više biti odskočna daska Bandiću za pobjedu.

No to se ipak nikad nije dogodilo pa su mu nakon Jasena Mesića te prije dvije i pol godine na lokalnim izborima kao protukandidatkinju poslali mladu i široj javnosti javnosti nepoznatu kandidatkinju Margaretu Mađerić, koja je jedva osvojila pet posto glasova u Zagrebu.

Nakon toga protiv Bandića je dosad kao šef oporbe iz HDZ-a neuvjerljivo djelovao Andrija Mikulić, još jedan neprepoznatljivi političar, kojem su u njegovoj drugoj izbornoj jedinici više glasova HDZ-ovi birači dali Bandićevoj Sandri Perković i ostalima nego samom šefu gradskog HDZ-a.

No od prvog dana iduće godine Bandić i HDZ više neće morati hiniti i glumiti suparništvo, nego će djelovati u jakoj koaliciji.

Naime, iako je u Sabor ušao s tek dva zastupnika i ostvario rezultat ispod svojih očekivanja, Milan Bandić je vješto iskoristio u dugim pregovorima da upravo njegove dvije ruke budu iznimno važne u stvaranju saborske većine HDZ-u i Mostu.

Prvo je omogućio da baš one budu 75. i 76. u Saboru, presudne za stvaranje vladajuće većine koja može izabrati novog mandatara, a onda mu je gradski HDZ isto popodne, bez puno debate, podržao proračun u gradskoj Skupštini i spriječio nove izbore u Zagrebu.

Zauzvrat se očekuje da umjesto Darinka Kosora, koji je bio protiv proračuna, ta nova većina uskoro izglasa novog predsjednika Skupštine, i to iz redova HDZ-a.

No osim Zagreba, Bandić je toj stranci postao ključan partner u još nekoliko strateški važnih mjesta gdje HDZ ima vlast.

U Vukovaru je ljetos, naime, iz HDZ-a u svoju stranku uzeo zastupnicu Mirjanu Semenić Rutko i tako Karamarkovoj stranci postao jezičac na vagi u vukovarskom gradskom vijeću, o kojem ovise proračun i novi izbori s obzirom na to da o toj zastupnici tamo ovisi većina.

Nekoliko tjedana kasnije isto je napravio i u Velikoj Gorici gdje je dva zastupnika iz redova DC-a prečlanio u zastupnike svoje stranke te tako i tamo, kao potom i u skupštini Zagrebačke županije, učinio da o njemu ovisi tanka većina HDZ-a.

Slično je najavljivao i za Knin te tamošnje gradsko vijeće od čega, najavljuju oko njega, ne odustaje, kao i u još nekoliko sredina u središtu Hrvatske.

Vještim političkim inžinjeringom tako socijaldemokrat Bandić od, tek naizgled ljutog protivnika, HDZ-u postaje važan partneri s kojim se međusobno podržava u dva najvažnija parlamenta po veličini i važnosti u Hrvatskoj.

Time Bandić pokušava percipirati u vlasti i u državi, gdje planira plasirati svojeg kolegu Ljubu Jurčića kao svojeg stručnog kandidata za neku poziciju te istodobno, nada se, utjecati na ishod nekoliko opasnih Uskokovih istraga i optužnica koje se velikom brzinom odvijaju protiv njega te koje mu iznimno štete i utječu na ipak silaznu putanju njegove popularnosti.

Kako će se taj novi, ovaj put javni brak Bandića i HDZ-a, koji je prije svega iz interesa, a ne ljubavi, odvijati ostaje za vidjeti, ali mogućnost da na skorašnjim izborima za godinu i pol dana upravo taj stari lisac bude zajednički kandidat za gradonačelnika nije isključena.

I ovaj put je Milan Bandić dokazao da je veći političar od mnogih te da je mačak koji ima čak i možda više od sedam života. Svakako ima nos za stati na pobjedničku stranu...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.