Top News
3594 prikaza

Bili zajedno više nego s obiteljima - gdje je puklo?

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih
Patrik Macek (PIXSELL)
Esih i Hasanbegović su do nedavno bili najveće zvijezde hrvatske desnice, ali negdje je sve krenulo krivo

Te 2015. godine Kolinda Grabar-Kitarović, kao novoizabrana predsjednica Hrvatske koju je kandidirao Karamarkov HDZ, preuzela je pokroviteljstvo nad obljetnicom stradanja na Bleiburgu koju je SDP-ova vlast ukinula 2012. godine. 

I taj će događaj spletom okolnosti i nepredvidivog karaktera predsjednice roditi novu zvijezdu desnice. Plan je bio da predsjednica osobno dođe na komemoraciju stradanja, povodom 70. obljetnice pokolja na križnom putu. 

Velimir Bujanec Nema zajedništva Top News Otkrivamo: Zašto su se posvađali Bujanec i Bruna Esih

Međutim, Kolinda Grabar-Kitarović se tek nekoliko dana prije obljetnice predomislila i odlučila u Bleiburg poslati svoju zamjenu. Predsjednica je žrtve Bleiburga koji dan prije komemorirala sama, bez poziva medijima, a njezini tadašnji savjetnici dali su se u potragu za osobom koja će se u Bleiburgu pojaviti umjesto nje.

Gotovo egzotična pojava

"Hitno se tražila alternativa. Taj zadatak obavio je njezin tadašnji savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić. Našao se s Božom Vukušićem, voditeljem Počasnog bleiburškog voda, koji je predložio da predsjedničina izaslanica na Bleiburgu bude Bruna Esih koja je tada bila predsjednica udruge “Hrvatski križni put”, doznaje Večernji list od svojih izvora. 

Tako je predsjednica u politički prostor lansirala mladu, modernu desničarku i konzervativku, kako su je mediji tada opisivali, a ona je vrlo brzo postala megazvijezda na desnici. 

Zlatko Hasanbegović On ništa ne kuži Top News Haso je zaboravio na podršku ljubitelja Draže Mihailovića

Ubrzo se otkrilo da Bruna Esih kao predsjednica udruge Hrvatski križni put piše zakon o lustraciji, a kako je Tomislav Karamarko kao tadašnji šef HDZ-a zagovarao lustraciju, Bruna Esih je sve više dolazila u fokus javnosti. Lijepa lica, fotogenična, ideološki desno orijentirana, bila je gotovo egzotična pojava.

Koji mjesec poslije rodit će se još jedna zvijezda, politički blizanac Brune Esih – Zlatko Hasanbegović. Uoči parlamentarnih izbora krajem 2015. godine, Tomislav Karamarko u HDZ je pozvao svog dugogodišnjeg prijatelja, možda točnije poznanika, povjesničara Hasanbegovića. 

Zlatko Hasanbegović

Nagađa se da će on i Glasnović u Saboru osnovati klub sa Zekanovićem i da je spreman na pristupanje Suverenistima

Karamarko je Hasanbegovića stavio na HDZ-ovu listu za Sabor, a u Vladi Tihomira Oreškovića, na prijedlog Karamarka, Hasanbegović je postao ministar kulture. Ideološki nacionalist i desničar, Hasanbegović je svojom retorikom i potezima, ponajprije ukidanjem ili smanjivanjem financiranja lijevim neprofitnim medijima, zadobio golemu podršku desne javnosti. Hasanbegović je postao velika zvijezda Karamarkova HDZ-a. 

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović u Gradskoj skupštini | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
A iako ga je Karamarko politički izmislio, Hasanbegović je uvijek bio vrlo autonoman i na sjednicama Predsjedništva, s obzirom na to da je na izborima u HDZ-u bio ušao i u to najviše stranačko tijelo, nije povlađivao tadašnjem šefu HDZ-a. 

Njegovi stranački kolege opisuju ga kao samoživog vuka samotnjaka. Hasanbegovićev cinizam, sarkazam i ironija pomiješani s njegovom elokventnošću i prijezirnom opsjednutošću propalim komunističkim režimom, boljševizmom i ostalim totalitarnim ideologijama, Hasanbegovića će učiniti specifičnim političarom. 

Bruna Esih

Imputiralo joj se da će podržati Kolindu Grabar Kitarović i da je zbog toga došlo do raskola sa Hasanbegovićem

Ljevica ga gotovo prezire, premda se u Saboru i lijevi i liberali s njim rado druže i diskutiraju, a desnica ga je obožavala.

"Hasanbegovića poznajem 15-ak godina, ni sam ne znam gdje smo se točno upoznali, a u HDZ sam ga pozvao jer sam znao da s njim mogu samo dobiti. I tako je i bilo", rekao je Karamarko za Večernji. 

Ruža Tomašić i Bruna Esih Bijeg od nje Top News Bruna se boji da će Ruža dobiti više glasova od nje

I Bruna Esih i Hasanbegović poznaju se godinama. Na Institutu dr. Ivo Pilar dijelili su ured od 2001. godine, a Bruna Esih za Večernji je list rekla kako je više viđala Zlatka nego vlastitu obitelj.

(Iva Puljić Šego, Večernji list)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 09:58 31.Srpanj 2019.

    hrvatska"desnica"kak to jadno zvuci :-(