Top News
375 prikaza

Bio je prvi Europljanin na terenu nakon Jonestown masakra

Dražen Vukov Colić
Davor Puklavec/PIXSELL
Preminuo je novinar, urednik i diplomat Dražen Vukov Colić, a mi se prisjećamo njegove bogate karijere i rada

Višestruko nagrađivani novinar, urednik i diplomat Dražen Vukov Colić preminuo je Krapinskim Toplicama u petak u 75. godini, priopćeno je u subotu iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Novinarstvom se počeo baviti u "Studentskom listu", još za vrijeme studija jugoslavenske i poredbene književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u tom je listu bio i zamjenik glavnog urednika.

Nakon diplome, 1968. godine zaposlio se u "Vjesniku", gdje je prvo bio kazališni kritičar, a od 1973. i urednik rubrike Kulture te od 1975. godine dopisnik "Vjesnikovih“ izdanja iz New Yorka.

Bio je, navodno, i prvi europski novinar na poprištu masovnog samoubojstva/ubojstava pod vodstvom Jima Jonesa u Jonestownu u Gvajani gdje je cijanidom u Kool Aidu (ili nasilno) ubijeno 918 ljudi.

S velike udaljenosti izgledalo je poput smetlišta, a ono što su zapravo bili leševi, ljudska tijela, izgledalo je poput krpenih lutaka obučenih u šarene krpice i nabacanih na smetlištu. Bila je to slika koja se urezala u sjećanje novinaru koji je s ostalim kolegama stigao na mjesto koje će u povijesti ostati upisano kao mjesto najvećeg masovnog samoubojstva u povijesti.

Nik Titanik karikature IZLOŽBA ZAJE*****JE Kultura Najviše cenzure ima tamo gdje se svi prave da je nema

Bilo je to mjesto na kojem su se okupili sljedbenici sekte Hram naroda, osnivača Jima Jonesa, koji ih je privukao porukama o rasnoj harmoniji i socijalnoj pravdi.

"Uzvišeni principi, potpuna jednakost, društvo u kojem je sve u zajedničkom vlasništvu, gdje nema ni bogatih ni siromašnih, gdje nema nikakvih rasa", bio je moto ove utopije koju je podučavao njihov vođa i tako spojio revolucionarne ideje sa starim i pravim propovijedanjem.

Jones je svoje sljedbenike nagovorio da prvo otruju svoju djecu, jer je mislio kako će roditelji kada vide svoju mrtvu djecu popiti otrov i sami, jer neće više imati razloga za život. Ovaj "poremećeni propovjednik" kako su ga prozvali mediji, očekivao je smak svijeta i želio napraviti najveću žrtvu, "revolucionarno samoubojstvo" koje će odjeknuti svijetom i ostati zapisano u povijesti.

Jones nije popio napitak. 47- godišnjeg propovjednika pronašli su sa prostrjelnom ranom na glavi i zaključili da je najvjerojatnije riječ o samoubojstvu. Do samog kraja druge je poticao da popiju napitak. Sa audio vrpce smrti moglo se čuti i njegove posljednje riječi.

"Nismo počinili samoubojstvo. Počinili smo čin revolucionarnog samoubojstva u protestu zbog uvjeta ovog nehumanog svijeta". I tada se u pozadini čuje We Shall Overcome. I nakon toga potpuni muk.

Čitav je čin preživjelo 15-ak ljudi.

Po povratku u Zagreb 1980. godine Vukov Colić uključen je u ekipu koja je, pod vodstvom Jože Vlahovića pripremila i 1982. godine pokrenula politički tjednik "Danas", u kojem je bio zamjenik glavnog urednika.

Uslijed političkih previranja i sukoba unutar partijskih struktura dolazi do smjene uredničke ekipe te Vukov Colić tada odlazi u "Start", a od 1984. godine ponovno je dopisnik "Vjesnikovih“ izdanja i to iz Bonna.

Po povratku iz Njemačke 1988. godine bio je glavni i odgovorni  urednik "Danasa" (od 1988. do 1991. godine). U tom je razdoblju bio i urednik sedam knjiga koje je izdao tjednik "Danas" te jedne zbirke eseja Veselka Tenžere.

Smijenjen je ponovno, 1991. godine, i prelazi u slobodne novinare, a u tom je statusu bio do 1994. godine kada se zaposlio u riječkom "Novom listu" čiji je kolumnist bio do umirovljenja 2010. godine. U tom je razdoblju pisao i za "Glas Istre“.

Anthony Bourdain Feljton 3 Life Ovo je prvi tekst što ga je Bourdain napisao za novine

Nakon umirovljenja bio je do 2015. godine kolumnist "T-portala", a objavljivao je komentare i u raznim drugim internetskim izdanjima.

Za svoje je tekstove dobio više nagrada Hrvatskog novinarskog društva - Zlatno pero Društva novinara Hrvatske 1993. godine,  Nagradu "Veselko Tenžera" za novinara godine (1996. godina), Nagrada "Otokar Keršovani" za životno djelo 2010. godine, kao i niz drugih priznanja.

U dva je navrata bio i veleposlanik Republike Hrvatske - u Austriji od  2000. do 2004. godine,  te u Bugarskoj od 2004. do 2008. godine.

Bio je i predsjednik Radne grupe predsjednika Republike Hrvatske za promicanje Hrvatske u svijetu "Identitet i image“ te član Savjeta predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku politiku i diplomaciju (2000. godina).

Kao diplomat dobio je dva visoka odlikovanja – austrijski Veliki orden za zasluge sa srebrnom zvijezdom, te bugarski Orden stare planine prvog stupnja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:29 02.Prosinac 2018.

    sigurno je da mu 14 godina rada u "novom listu", glasilu komunističke partije jugoslavije, ne služi na čast.