Top News
2815 prikaza

Špijuni u EU: Hrvatski agenti češljaju Bruxelles

Bruxelles, sjedište EU-a
ABACA ABACA PRESS/Press Association/PIXSELL
Ravnatelj austrijske 'službe' nedavno je rekao da je taj grad prestigao Beč po broju špijuna

Nedavno su na briselskom trgu Schuman, tom svojevrsnom glavnom kolodvoru europske birokracije, trgu okruženom zgradama Europske komisije i Vijeća EU, postavili lijepe klupe i uredili komadić pješačke zone. Ugodno je sjediti na tim klupama, raspravljati mnoge stvari i kužiti svijet, kako što to i Johnny Štulić reče. Vidjet ćete diplomate u žurbi, eurokrate u poslu ili u joggingu za vrijeme neobično dugih pauza za ručak, a možda ćete vidjeti i nekog ulickanog diplomata kako trči preko trga noseći pod miškom", printer!

Ne brinite, nije to znak ludila, nije riječ o čovjeku koji je sišao s uma nakon pustih godina rada u diplomatsko-činovničkom rudniku. Prije će biti da je to znak", špijunaže i kontrašpijnaže, te s njima povezanog straha i opreza, jer Bruxelles je, ako je vjerovati detaljima koji cure do europskih medija, postao glavna europska destinacija za špijune svih zemalja.

Panoramski pogled na Trg gdje se odvija svečana proslava ulaska RH u EU | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Zaboravite Beč i Berlin. Postoji još jedno veliko gnijezdo za špijune u Europi: Bruxelles", javlja u nedavnom izvještaju Politico.eu, popularni novinski portal specijaliziran za sve europske teme.

Čovjek koji hoda trgom s printerom pod miškom nije izmišljena scena: svjedočili su joj novinari ispred Berlaymonta, zgrade u kojoj se nalazi sjedište Europske komisije, a britanski kolege dopisnici kažu da je čovjek bio član tima glavnog britanskog pregovarača za Brexit, bivšeg ministra Davida Davisa, koji je nosio printer na pregovore u Komisiju jer britanski pregovarači naprosto ne vjeruju printerima Europske komisije. Strahuju da je u njima ugrađeno nešto što, za potrebe vlasnika printera, čuva tajnu kopiju svih dokumenata koji kroz dotični printer prođu.

Britanci i ostatak Europske unije pregovaraju o razvodu, ali tvrde da i nakon razvoda žele ostati partneri i surađivati u mnogim područjima, pa i u području razmjene obavještajno-sigurnosnih podataka. No kad se pregovara o nečem tako važnom kao što je prvi izlazak neke države članice iz EU u povijesti, očito je da nitko ne može biti siguran da se i prijatelji ne špijuniraju.

Europska unija Ima i za nas Ekonomix EU je u sedam godina članicama podijelila bilijun eura

Nikad to neće priznati, ali ako sigurnosne službe jedne ili druge strane mogu doći do tajnih podataka koji će njihovoj strani pomoći u pregovorima o tako važnoj stvari, tko od šefova tajnih službi može tome odoljeti i reći da se to ne radi? Špijunaža i kontrašpijunaža u pregovorima o Brexitu nametnula se kao tema od javnog interesa nakon što je londonski Daily Telegraph sredinom kolovoza ekskluzivno otkrio priču o tome da europski pregovarači strahuju da ih Britanci špijuniraju jer su jedan povjerljiv dokument imali u Londonu i prije no što je službeno distribuiran.

Sabine Wayard, zamjenica glavnog europskog pregovarača o Brexitu Michela Barniera, navodno je na sastanku s predstavnicima ostalih 27 država u Vijeću EU u Bruxellesu rekla da "ne može biti isključena" mogućnost da Britanci špijuniraju njihove sastanke jer je jedna prezentacija, prikazana na tajnom sastanku u tom formatu u kojem sjede pregovarači i predstavnici 27 država, došla u posjed Britanaca i prije no što je formalno puštena u distribuciju u glavne gradove ostalih 27 država članica.

Čim su došli u posjed te prezentacije, Britanci su navodno krenuli lobirati "na najvišoj razini" u Berlinu i drugdje po Europi, tražeći da se sadržaj te prezentacije ne objavljuje javno jer je vrlo kritičan prema planovima koje je tada tek pripremala britanska premijerka Theresa May, vodeći bitku unutar svoje vlade da ti njezini planovi koji se tiču Brexita budu uopće prihvaćeni kao službeno stajalište Ujedinjenog Kraljevstva.

Zastava Europske unije | Author: REUTERS REUTERS

Daily Telegraph je u tom članku otkrio i neke od trikova kojima se bivši britanski ministar za Brexit David Davis služio kad je dolazio na pregovore u Bruxelles. Prestao je, primjerice, nositi Appleov sat jer je strahovao da mikrofon u njemu može biti hakiran. Dokumente je nosio u aktovci koju su britanske tajne službe dizajnirale kao sigurnu aktovku, u koju nitko ne može provaliti. Hrvatske pregovore o članstvu u EU nisu pratile takve neslužbene priče o špijunaži i kontrašpijunaži.

Barem ne koliko je javno poznato. Ali, i hrvatski agenti prolaze kroz Bruxelles kao i svi drugi jer je taj grad sjedište NATO-a i Europske unije. Pa i aktualni ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić radio je, od 2001. do 2005., kao prvi tajnik u Misiji Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu, nakon čega je u Zagrebu radio kao voditelj međunarodne suradnje u bivšoj Obavještajnoj agenciji (OA).

Peter Gridling, ravnatelj austrijske tajne službe, u lipnju ove godine je izjavio kako je "Bruxelles prestigao Beč" po broju tajnih agenata koji su na mandatu pod krinkom diplomatske službe. Beč je, kao sjedište nekih UN-ovih institucija i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), tradicionalno imao velik broj stranih špijuna koji su akreditirani kao diplomati, ali "sada postoji veća gustoća obavještajnih službi iz zemalja izvan EU u Bruxellesu nego ovdje u Beču", rekao je Gridling.

Proslava ulaska Hrvatske u EU Već troše za 2020. Top News Marić će hrvatsko vođenje Unije platiti 500 milijuna kuna

Dodao je kako se broj takvih agenata u Beču procjenjuje na "stotine, ali manje od tisuću". Znači, u Bruxellesu ih je možda i tisuću. Bruxelles je obavještajnim službama općenito zanimljiv i zbog toga što udomljuje NATO i EU, a nekim afričkim i bliskoistočnim službama posebno je zanimljiv zbog velike dijaspore iz tih zemalja koja živi i radi u Belgiji, a ima utjecaja na politička zbivanja u svojim domovinama.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.