Top News
233 prikaza

'Mladi koji su došli u Islamsku državu nikada se neće vratiti kući'

Islamska država
Twitter/ Die Welt
Britanske školarke nikad neće napustiti Siriju, tvrdi bivša viša zapovjednica ISIS-a koja danas strahuje za svoj život

Viša zapovjednica koja je pobjegla iz ISIS-a tvrdi da je upozorila tri britanske školarke koje su doputovale u Siriju u veljači da se nikad neće moći vratiti u Veliku Britaniju. Žena koja se naziva Um Asmah, jedna od njaviše rangiranih zapovjednika koji su ikad progovorili u javnosti nakon napuštanja grupe. 22-godišnjakinja je u intervjuu izjavila da je ona bila zadužena za učenje novih regruta životu u kalifatu.

Shamima Begum, Kadiza Sultana i Amira Abase navodno trenutačno prolaze četveromjesečni program obuke u Al-Raki, kako bi se pripremile za posebne misije. Um Asham je dodala da vjeruje da će djevojke umrijeti u Siriji ili Iraku prije nego li se vratiti kući.

Njezini komentari uslijedili su nakon što je objavljeno da su djevojke kontaktirale svoje obitelji, više od tri mjeseca nakon što su nestale. Jedna je navodno rekla roditeljima da su zdrave i dobro, ali da nemaju namjeru vratiti se kući. Pretpostavlja se da su druge dvije komunicirale s obitelji putem interneta.

Shamima Begum, Kadiza Sultana i Amira Abase | Author: Youtube Youtube

Um Asham je izjavila da ove tri djevojke nisu posebno poznate među članovima ISIS-a jer ima puno djevojaka iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske. One su sve sretne što žive u Siriji, iako nisu bile spremne na ono što ih tamo čeka. Tako je jedan od djevojaka kažnjena jer je pokazala lice vozaču.

Um Asham napominje da je ISIS namamio djevojke uz pomoć posebnih sustava kojima ciljaju na mlade, ranjive ljude. "Islamska država nije glupa. Oni imaju obrazovane ljude koji znaju kako se ponašati s psihama drugih i kako tretirati ljude. Imaju načine kako privući ljude, posebno strance. Inače mladi Britanci ne bi dolazili i govorili da će promijeniti zastavu ispred Buckinghamske palače."

Um Asmah na kraju je dodala da sad živi u konstantnom strahu za svoj život. "Ja sam izdajica i nevjernica. Bojim se svakog dana, svake minute i svakog koga upoznam", prenosi Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.