Top News
545 prikaza

Brexit pokrenuo lavinu: Texas želi odcjepljenje od SAD-a

Zastava Texasa
Facebook/Texas Nationalist Movement
Teksaški nacionalistički pokret sve se glasnije zalaže za odjepljenje od SAD-a

Texas je davno bio meksička provincija, no nakon rata između kolonista i Meksikanaca, Texas je postao neovisna država 1836. godine. Pridružio se SAD-u 1845. godine kao 28. savezna država nakon što je gotovo 10 godina bio neovisna zemlja, Republika Texas.

No, mnogi i dalje smatraju da Texas treba biti neovisna država, a ne dio SAD-a. Nakon Brexita, referenduma na kojem su Britanci izglasali izlazak iz Europske unije, ideja za odcjepljenjem od SAD-a postala je još aktualnija. 

Daniel Miller, koji je na čelu Teskaškog nacionalističkog pokreta, još od 1990. godine zalaže se za neovisnost Texasa. Pod sloganom "Prvo Texas, zauvijek Texas", zalaže se za referendum, tzv. Texit, koji bi omogućio stanovnicima Texasa da se izjasne žele li postati neovisna država. 

"Britanci su uzeli kontrolu nad svojom sudbinom. Vrijeme je da mi učinimo isto. Vrijeme je da se izborimo za svoju neovisnost", rekao je Miller.

Miller je predao i službeni zahtjev kojim traži referendum. Ističe kako Texas može opstati kako uspješna samostalna država. 

Texas ima oko 27.5 milijuna stanovnika, a nalazi se na visokom 10. mjestu najvećih ekonomija na svijetu.

No, dosadašnji pokušaji odcjepljenja su 'ugušeni'. U prosincu prošle godine Republikanska stranka odbila je odobriti inicijativu koja je tražila raspravu o održavanju referenduma o samostalnosti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.