Top News
6984 prikaza

Britanci u panici: "Rusi su nas sabotirali"

Iranci zauzimaju britanski tanker 'Stena Impero'
1/3
Handout/REUTERS/PIXSELL
Žrtva ruskih špijunskih akcija je navodno i tanker 'Stena Impero' koji su zaplijenili Iranci jer je zabunom ušao u njihove teritorijalne vode

Britanski naftni tanker plovio je iranskim vodama nakon što su njihov GPS sustav hakirali lažnim koordinatama zahvaljujući ruskim špijunskim tehnologijama. Vijest donosi 'Mirror', a ovakve informacije nisu potvrdili niti prenijeli drugi britanski mediji.

Prema 'Mirroru', izvori iz obavještajnih agencija tvrde da agencija MI6 i Government Communication Headquarters - također britanska obavještajna služba, zajedničkim snagama istražuju je li iranska obavještajna služba uputila lažne signale zapovjedniku britanskog tankera 'Stena Impero' kojeg su zarobili u Hormuškom tjesnacu jer je ušao u iranske teritorijalne vode. 

Tanker je zaplijenjen u petak, a dramatične snimke objavila je iranska Revolucionarna garda koja je izvela akciju i zabilježila trenutak kad su komandosi stupili na brod.

Dok je helikopter nadlijetao tanker, šest vojnika s fantomkama na glavama i naoružani strojnicama, spustili su se na palubu broda kojeg je okružilo i nekoliko glisera. Akcija je, kako piše britanski list, bila izvedena filmski pa sumnjaju da ju je Teheran pomno pripremio. 

U subotu je anonimni vojni izvor otkrio da je ratni brod Kraljevske mornarice odmah krenuo prema tankeru, ali je stigao 10 minuta prekasno. Tanker je još uvijek bio u omanskim vodama kad su dobili zapovijed da krenu u akciju, ali je ratni brod HMS Montrose došao nakon što je 'Stena Impero' preusmjeren u iranske vode. 

Sigurnosni izvori tvrde da su možda iranski dronovi poremetili signale GPS-a. Za nedjeljno izdanje 'Mirrora' rekli su da će istražiti postoje li tragovi intervencije, kao i opasnost da su zaraženi i zapadni špijunski zrakoplovi u tom području. 

10.000 sličnih incidenata

Zapadni sigurnosni izvor također tvrdi:“Rusija ima tehnologiju za lažiranje GPS-a i možda je pomogla Iranu u ovom pothvatu jer je bio iznimno drzak. To bi britansku flotu učinilo iznimno ranjivom i zato je velika zabrinutost za ratne brodove Kraljevske mornarice koji se nalaze u toj regiji. Iranska revolucionarna garda i ruska obavještajna služba su vrlo blisko surađivale i u Siriji, štiteći i promičući njihove interese."
 

Iranci zauzimaju britanski tanker 'Stena Impero' | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Riječ je dakle, kako tvrde Britanci, o očitoj uključenosti Rusije, što se nije moglo dogoditi bez odobrenja i znanja Vladimira Putina.U izvješću iz travnja navodi se da su izbrojili čak 10.000 sličnih incidenata i podvala koje je provela Rusija.Većina ovakvih pokušaja dogodila se tijekom posljednjih 12 mjeseci i uključivala je uglavnom brodove, a tek ponekad i zračne luke. 

Avioni F-15E Strike Eagles i B-2 Treći svjetski Top News Evo što će se dogoditi ako SAD i Iran krenu u rat

Bivši prvi čovjek kraljevske mornarice, admiral Lord West, u subotu je zatražio da se britanski ratni brodovi u zaljevu prerasporede kako bi osigurali prolaz tankerima i trgovačkim brodovima koji plove kroz Zaljev i spriječili Iran u daljnjim sličnim akcijama.

“Ako ih iranski brodovi pokušaju napasti, potopite ih jer to su isti oni koji su doveli do eskalacije napadom na jedan od naših trgovačkih brodova." 
 

Ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt ponovio je više puta da je brod zaplijenjen u omanskim vodama i da je riječ o 'očitom kršenju međunarodnog prava'.

Nakon hitnog sastanka u subotu, ministar Hunt je rekao da je incident pokrenuo vrlo ozbiljno pitanje sigurnosti britanskih brodova, ali i međunarodnog prometa u Hormuškom tjesnac, te da će Vlada razmotriti o daljnjim koracima i o njima izvijestiti Parlament. 

"Naš prioritet je pronaći način za smirivanje situacije, ali taj brod mora biti pušten i nastavit ćemo aktivnosti za dobrobit posade broda."

Osveta za tanker s iranskom naftom

Iran je odmah nakon zapljene tankera objavio da se 'Stena Impero' sudario s iranskom ribarskom brodicom i da je prekršio pomorske zakone, no to se kasnije više nije spominjalo.

Zapravo je vjerojatno riječ o osveti zbog zadržavanja jednog tankera u blizini Gibraltara početkom ovog mjeseca. Taj tanker je prevozio iransku naftu za Siriju koja je u EU pod sankcijama. 

Tanker u Hormuškom zaljevu Rat za naftu Top News Ako poželi, Iran može uništiti svjetsku ekonomiju

Glasnogovornik iranskog Vijeća obrane izjavio je da je 'pravilo uzajamnosti dobro poznato u međunarodnom pravu i da je Teheran donio ispravnu odluku pred "nezakonitim ekonomskim ratom i zapljenom tankera s iranskom naftom".

Dok Britanija traži diplomatsko rješenje, strahuje se da bi iranska Nacionalna garda ili neke druge snage mogle početi djelovati u Iraku i Siriji ukoliko eskaliraju napetosti u Zaljevu. 

U subotu su se oglasili i s tankera 'Stena Impero' te dali izjavu u kojoj kažu da je tanker usidren u luci Bandar Bahonar nedaleko grada Bandar Abbas, a posada među kojima ima i Indijaca, Rusa, Latvijaca i Filipinaca, je dobro. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • luigi 20:14 23.Srpanj 2019.

    Ovo je kao u onom bondovom filmu , kad su kinezi imali uredaj za micanje koordinata

  • cakamalaaja 14:20 23.Srpanj 2019.

    Na svim brodovima,GPS nije jedini nacin odredjivanja pozicije a i sami propisi zahtijevaju da se polozaj broda provjerava na vise dostupnih nacina.GPS svake sekunde osvjezava poziciju. Anomalija se moze vrlo lako uociti ako se na elektronskoj karti ili na papirnatoj ... prikaži još! karti uvidi da nema logicnog ponasanja broda (kurs,brzina,pozicija).