Top News
222 prikaza

Britanija diže zid od četiri metra protiv izbjeglica

Izbjeglički slum "Džungla" kod Calaisa
Amirah Breen
U užasnim uvjetima u logoru "Džungla" na fracnsukoj strani živi 7000 ljudi koji ne odustaju od pokušaja da se domognu Velike Britanije

Francuska i Velika Britanija dogovorili su se oko gradnje četiri metra visokog zida kojim London namjerava spriječiti migrante da se domognu fracnuske luke Calais. Odatle migranti običavaju kretati dalje preko La Manchea kako bi se domogli Velike Britanije. Gradnju će financirati London, a zid će se pružati s obje strane prometnice koja vodi do luke, i to u duljini od jednog kilometra. "Prvo smo izgradili ogradu, a sad ćemo i zid", kazao je u utorak pred parlmentom britanski ministar za imigraciju Robert Goodwill, javlja CNN.

U središtu toga što radi britanska vlada prvenstveno je divlje šatorsko naselje "Džungla", praktično slum koji je nastao kod Calaisa. Naselje je dužine i širine oko pola kilometra, a u njemu se, prema procjenama, nalazi oko 7000 ljudi, u pravilu izbjeglica. Slum je spontano podijeljen po zemlji porijekla i rasi, te općenito slovi kao mjesto užasnih uvjeta za život. Njegovi stanovnici u pravilu se ne odlučuju registrirati kao izbjeglice u Francuskoj jer se nastoje domoći Velike Britanije koju smatraju sigurnijim odredištem. Sindikat cestovnih prijevoznika ne slaže se da je rješenje sa zidom išta drugo do bacanje proračunskog novca.

Njihovi vozači moraju voziti bez zaustavljanja čak 150 kilometara prije Calaisa, odnosno luke. Kako bi ih zaustavili i kako bi se ukrcali, izbjeglice često bacaju ispred njih neke predmete. Vozači smatraju da bi sigurnosne mjere, dakle ne zid, trebalo poboljšati uzduž pet kilometara od luke Calais. Najgore od svega je, kaže Richard Burnett iz sindikata, to što su se vozači već navikli da je direktna opasnost postala sastavni dio njihovog posla.

"Džungla" se inače nalazi na pješčanim vrlo blizu ceste. Britanija i Francuska već su izgradile ograde oko aerodroma, oko tunela ispd La Manchea, oko luke. "Džungla" je izvorno bila prihvatni logor Crvenog križa, podignut 1999. No, 2002. logor je zatvoren, prepušten samom sebi i ubrzo se stao pretvarati u to što je danas. U proljeće ove godine imao je 3000 stanovnika, od kojih je deset posto bilo djece. Francuske vlasti logor nisu uspjele uništiti ni policijskom silom uz pomoć buldožera, te se sve skupa odavno pretvorilo u ozbiljan humanitarni problem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.