Top News
1804 prikaza

Bujanec mora platiti odštetu Ostojiću zbog uvreda

Velimir Bujanec
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Kazna je bezuvjetna novčana jer je urednik "Bujice" već osuđivan zbog dilanja droge

Novinar i urednik TV-emisije "Bujica" Velimir Bujanec u ponedjeljak je na osječkom Općinskom sudu prvostupanjski proglašen krivim za klevetanje bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 22.500 kuna i plaćanje sudskih troškova od 14.500 kuna. Ostojić je podnio tužbu zbog, kako drži, niza uvreda i kleveta izrečenih u emisiji "Bujica" emitiranoj 25. studenog 2015. na Osječkoj televiziji.

U njoj je za stradavanje vukovarskog branitelja Darka Pajičića zbog prekomjerne uporabe policijske sile prozvan Ostojić, kao tadašnji ministar unutarnjih poslova. U emisiji Bujanec je Ostojića nazvao "beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem", u prilogu prenio izjavu Zdravka Tomca "Uzrok zla: Ranko Ostojić i Zoran Milanović, jer njih dva jedini odlučuju bez ikakve političke kontrole", te izjavu Zvonimira Trusića da su Ostojić i ostali dijelovi tadašnje vlasti hrvatsku policiju pretvorili u dio represivnog aparata za obračun s neistomišljenicima.

Velimir Bujanec Nevjerojatno Life Viralni hit u Hrvatskoj – News Bar dobio demantij zbog netočnih navoda

Obrazlažući presudu sudac Ivan Sajter istaknuo je da je sloboda izražavanja novinara pravo zajamčeno Ustavom i međunarodnim konvencijama, ali je Bujanec prekršio pravila profesije iz Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji propisuje da je novinar dužan poštovati kulturu dijaloga, uvažavati čast i ugled osoba s kojima polemizira, a kada postoje različita stajališta o nekom slučaju, dužan je predstaviti sva stajališta javnosti, a ne samo jedno.

Sud smatra da je Bujanec kao novinar imao pravo propitivati Ostojićevo djelovanje kao ministra, ali ne i iznositi tvrdnje da je tadašnji ministar praktično kriv za Pajičićevu smrt, zbog čega je zaključeno da je nedvojbeno riječ o kleveti, jer je okrivljenik svjesno iznosio lažne tvrdnje, koje su putem TV-emisije postale pristupačne većem broju osoba.

Sud je zaključio da počinjeno djelo klevete u sebi sadrži i uvredu, odnosno da je Bujanec želio uvrijediti Ostojića na etničkoj osnovi, uspoređujući ga s Aleksandrom Rankovićem, osobom koja je nedvojbeno omražena u hrvatskom društvu. Pri odmjeravanju kazne sud je uzeo u obzir da je Bujanec već dva puta osuđivan, i to za izigravanje sigurnosnih mjera kao pravnih posljedica osude, te za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, pa mu je propisao novčanu, a ne uvjetnu kaznu, kazao je sudac Sajter.

Bujanec je novčanu kaznu dužan platiti u roku šest mjeseci, ako to ne učini sud može naložiti prisilnu naplatu, ili je, uz njegov pristanak, zamijeniti radom za opće dobro, a ako ne pristane na rad za opće dobro, novčanu kaznu može zamijeniti zatvorskom. Na izricanju presude nisu se pojavili ni Ostojić niti Bujanec.

Bruna Esih Bruna Esih Top News Ekstremna desničarka koju je u zvijezde lansirao Bujanec

Ostojićev odvjetnik Radan Kovač u završnom je govoru ocijenio da se ne raspravlja o vrijednosnim sudovima, koji se temelje na činjenicama ili dobroj vjeri, već o notornim neistinama, za koje Bujanec ne posjeduje niti jedan dokaz. Smatra da je Bujanec klevetao i vrijeđao Ostojića, ne samo u spornoj emisiji, nego i tijekom cijelog postupka, pri čemu je pokušao sudnicu pretvoriti u svoju TV-emisiju i provesti "puzajuću reviziju povijesti", što mu nije pošlo za rukom.

Bujančev odvjetnik Emil Havkić nakon presude je najavio žalbu, a u završnoj je riječi ustvrdio kako se radilo o novinarskom poslu, na temelju tadašnjih Bujančevih saznanja, i iznošenju vrijednosnih sudova, pa stoga nema osnova za tvrdnje o uvredi i teškom sramoćenju. Smatra kako je privatna tužba usmjerena uvođenju cenzure i ograničavanju slobode govora i izvještavanja, pa je zatražio Bujančevo oslobađanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.