Top News
313 prikaza

Dani Kim Jong Una su odbrojani - elite ga više ne vole

Kim Jong-un
Youtube
Sjevernokorejski prebjeg koji je radio s elitama u Pjongjangu tvrdi da Kimov režim i brutalne taktike neće izdržati još dugo

Relativno mlad muškarac u odijelu neodgovarajuće veličine prebjeg je iz Sjeverne Koreje koji je nedavno napustio domovinu, tj. koji je u slobodnom svijetu tek godinu dana.

On je za CNN otkrio detalja koliko je mogao a da ne ugrozi sigurnost svoje obitelji, no ono što je definitivno poznato jest da je radio u visokim krugovima Pjongjanga. Tvrdi da upravo zato zna i kako stvari stoje iznutra, te da je od svih sjevernokorejskih diktatora Kim Jong Unov režim najnestabilniji i da da će upravo zato biti najkraćeg roka trajanja.

A sve je počelo 2013. godine, kad je umro otac Kim Jung Una, Kim Jong II. Mladi Un je preuzeo i dao najbolje od sebe. Dijelo je poklone, pokazivao se u javnosti, dozvoljavao da se puštaju njegovi govori na sjevernokorejskoj državnoj televiziji... Ljudi su imali osjećaj da će se život u državi napokon poboljšati. "Ali sve je to bila varka", kaže prebjeg.

Jang Sung-taek | Author: Wikipedia Wikipedia

U prosincu 2013. godine, režim je objavio da će drugi najmoćniji čovjek Sjeverne Koreje, Jang Sung-taek, biti izbačen iz Radničke partije Koreje. Jang je optužen za brojne zločine, od ugovaranja poslova i pranja novca do antipartijskih pothvata. 

Optužbe protiv njega su zapanjile građane iz više razloga, od kojih je jedan od najvećih bila činjenica da je Jang Kimov stric.

Diktator koji ne preže ni pred čim

"Kim Jong Un je tu pokazao svoju pravu stranu", tvrdi prebjeg, pogotovo nakon što su svi vidjeli kako je diktator strica prozvao 'odvratnim ljudskim bićem i smećem gorim od psa'. Uskoro nakon toga objavljeno je da je vladarev stric pogubljen.

Otac trenutačno vladajućeg Kima, Kim Jong II, možda je bacao ljude u političke zatvore ili im dopuštao da umiru od gladi, ali on bar nije ubijao unutar svojeg kruga, kaže prebjeg.

Kim Jong Un je sa svojom elitom poduzeo suprotan pristup. Jang je naime tek jedan od brojnih članova vladajuće klase koje je Kim počeo raščišćavati, pumpajući svoje mlade diktatorske mišiće. 

Vanjski svijet je stao i čekao da vidi hoće li se građani dići na noge nakon ovakvog postupka vladara, no ništa se nije dogodilo. Prebjeg pak tvrdi da je reakcije bilo, ali je bila tiho i brzo pometena pod tepih.

"Mogu vam sa sigurnosti reći da Sjevernokorejci koji pripadaju višoj srednjoj klasi ne vjerujuKim Jong Unu. Ja sam dugo razmišljao o odlasku. A nakon što sam vidio da je ubio Janga, shvatio sam da moram požuriti i čim prije napustiti taj pakao. I zato sam pobjegao."

Prebjeg se odlučio na rizičan bijeg i nikome nije želio reći što planira. Riskirao je svoj život, no uspio je, a danas ne želi objaviti u javnosti kako je u tome uspio. Iako je znao što riskira ako ga ulove, odlučio je da je ostanak pod čizmom Kim Jong Una puno gora opcija. 

A promjene su bile sve više vidljive i među višom klasom Pjongjanga. "Svi su užasnuti. Strah raste iz dana u dan sve više."

Diktator samouvjeren, a elite drhte

Sjeverna Koreja | Author: Wikipedia Wikipedia

Pa ipak, diljem Sjeverne Koreje opstaje podrška vladajućem režimu, pokazalo je istraživanje Instituta za mir i ujedinjene studije na nacionalnom Sveučilištu u Seoulu. Od 2008. godine tamo se godišnje ispita stotinjak prebjega, s tim da se najopsežnija ispitivanja provode na najsvježijim bjeguncima.

Chang Yong Seok, viši znanstvenik s Instituta, vjeruje da Kim Jong Unovo čišćenje elita pokazuje samopouzdanje, točnije pokazuje da je diktator sve samouvjereniji u svoju moć.

On vjeruje da pogubljenja ukazuju na to da je Kim Jong Un stabilniji nego što vanjski svijet vjeruje. Ali stav je prebjega da veliki vođa riskira gubitak vjere i podrške u svojoj bazi. 

"Problem je budućnost. Koliko će Kim Jong Unu vjerovati elite nakon što obavi veliko čišćenje među njima? Elite bi se mogle osjećati tjeskobno, pa bi njihova podrška i odanost mogla oslabiti."

Prebjeg je uvjeren da će odanost elita početi opadati i smanjivati se s vremenom, a to je, tvrdi on, i ono što mu je dalo snage da ostavi svoju obitelj kad je pobjegao, jer je siguran da će se jednog dana opet ujediniti. 

"Mogu vam reći da će režim Sjeverne Koreje sigurno kolapsirati unutar 10 godina", kaže on samouvjereno i dodaje: "Kim Jong Un smatra da može kontrolirati svoje ljude i da će održavati svoj režim ubijanjem neistomišljenika. Naravno da se toga boje svi na visokim pozicijama, da mogu biti meta. No javnost će mu početi sve manje vjerovati".

Ali u jednu stvar je siguran: "Neće biti kolapsa Sjeverne Koreje dok je Kim Jong Un živ. Možemo očekivati otvorenje ili reforme Sjeverne Koreje samo kad vanjska sila makne Kim Jong Una".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.