Top News
346 prikaza

'Dar' za izbore: Kovač promaknuo 270 službenika u ministarstvu

Miro Kovač
Davor Puklavec (PIXSELL)
Ministarstvo kaže da je sve bilo po zakonu. Po tome Vesna Pusić i Gordan Jandroković promaknuli su ih manje u osam godina

Jutarnji list je u srijedu objavio da je ministar Kovač mjesec dana prije izbora promaknuo 270 zaposlenika MVEP-a, dodajući da "neki od njih za to nisu imali uvjete". Sad je na to reagirao ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, rekavši da je promaknuo je određeni broj djelatnika MVEP-a u skladu sa zakonima.

"Postavljenjima i promaknućima u više diplomatsko zvanje uvažava se osobni doprinos profesionalnih diplomata izgradnji hrvatske službe vanjskih poslova, motivira ih se za učinkovito i kreativno izvršavanje radnih zadataka i omogućava im se nastavak karijernog napredovanja", ističe se u priopćenju.

MVEP ujedno naglašava da je ovim promaknućima ispravljena i višegodišnja nepravda prema pojedinim profesionalnim diplomatima koji nisu promicani više od pet godina. U priopćenju ministarstva ne navodi se o kolikom se broju promaknuća radi. Po pisanju Jutarnjeg lista, Kovač je promaknuo više djelatnika nego što su to zajedno učinili dvoje njegovih prethodnika Goran Jandroković i Vesna Pusić. S tim što su oni odradili cijele mandate, dok je Kovač ministar koliko je trajala smijenjenja aktualna vlada.

MVEP je na to odgovorio, ne navodeći brojeve, "da je prethodna čelnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova pojedine diplomate promaknula i po dva puta godišnje, s tim da je odluke o promicanju donosila čak i u siječnju 2016., više od dva mjeseca nakon zadnjih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor".

Promaknuti zaposlenici MVEP-a u skladu s unapređenjem dobit će i veće plaće, piše Jutarnji, a Ministarstvo poručuje da se radi o iznosima u okviru odobrenih sredstava za plaće u MVEP-u. "Financijska su sredstva planirana. Nikakvog dodatnog opterećenja za državni proračun neće biti", zaključuje ministarstvo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.