Top News
8069 prikaza

Dinamova 'siva eminencija' spašava Mamića

Vesna Juraić dolazi na suđenje Mamiću
1/6
Davor Javorović/ PIXSELL
Dugi niz godina uživa povjerenje najviših dužnosnika Dinama, a po kuloarima se priča i da je bila jedna od najutjecajnijih osoba nogometnog kluba s Maksimira

Vesna Juraić, osim što je bila i šefica knjigovodstva u Dinamu, svojevremeno je imala i i firmu za revizijske usluge Audit Konzalt d.o.o. koja je surađivala s ostatkom hrvatskog nogometnog sustava. Njen potpis stoji i na financijskom izvještaju Zagrebačkog nogometnog saveza iz veljače 2016. godine. U međuvremenu je Juraićka otišla s pozicije direktora Audit Konzalta, a čelno mjesto preuzela je revizorica spomenutog izvještaja Sanja Đak.

Bila je definitivno osoba od najvećeg Mamićevog povjerenja, a neki dobro obaviješteni izvori su je nazvali i Dinamovom sivom eminencijom, a dovoljno je spomenuti samo jednu anegdotu s kraja 2000. godine da se vidi koliko povjerenje je uživala u Dinamu. Robert Prosinečki došao je na Maksimir 29. prosinca 2000. godine na sastanak s Velimirom Zajecom, tadašnjim direktorom kluba, zbog isplate starih dugovanja. Dinamo se, naime, obvezao isplatiti pola milijuna njemačkih maraka i to prema vlastitom prijedlogu. Međutim, popularnog "Žutog" dočekala su zatvorena i zaključana vrata Dinamovog stadiona. Vratar na ulazu imao je popis od samo pet osoba koje je smio pustiti u klupske prostorije, a sve po nalogu Zajecovog koordinatora Milana Šulentića. Na popisu su se našli Šulentić, Damir Vrbanović, Miljenko Sakoman, Leo Lang i buduća Modrićeva punica Vesna Juraić.

Revidirani izvještaj Zagrebačkog nogometnog saveza | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Juraićka se našla i na neslužbenom popisu članova skupštine Dinama objavljenih nakon što su pripadnici inicijative Zajedno za Dinamo tražili da im se dostavi tko su ti ljudi koji odlučuju o ključnim Dinamovim pitanjima. Portal Zagrebancija svojevremeno je ustvrdio da je ona jedan od razloga zašto Udruga građana NK Dinamo krši tadašnji Zakon o športu. "U Članku 34. u stavki 3 ovog zakona stoji da fizička ili pravna osoba kontrolira pravnu osobu ako ima pravo imenovati ili opozvati većinu članova uprave ili nadzornog odbora, odnosno drugog tijela koje upravlja ili vodi poslovanje te osobe ili  na neki drugi način prevladavajući utjecaj na tu osobu. A Vesna Juraić, Ada Pernar, Amra Peternel, Vlatka Peras su zaposlenice u klubu. Redom, šefica računovodstva, tajnica kluba, zaposlenica marketinga kluba i još jedna tajnica kluba", navodi taj portal.

Podsjetimo, Juraićka je u ponedjeljak opet došla u javnost kao svjedokinja na sudu u Osijeku u procesu protiv Zdravka Mamića gdje je, čini se, promijenila iskaz. Voditelj računovodstva Dinama bila je od 1996. do 2009. Izbivala je s posla od sredine 2008., zbog osobnih razloga, a ti povremeni dolasci na posao su se protegnuli do sredine 2009., kada je prestala raditi u Dinamu.

"Ja sam punica Luke Modrića. Poznata mi je Mamić Sport Agency. Vlasnik je bio Zdravko Mamić. Ja sam bila zaposlenica NK Dinamo, ali sam jedno kratko vrijeme vodila knjigovodstvo za tu agenciju, ne sjećam se točno kada. Knjižila sam virmane, fakture telefona, benzina, plaće zaposlenika... Nisam znala da agencija sklapa ugovore s nekim igračima",započela je Juraić odgovarati na pitanja USKOK-ova Tončija Petkovića.

Odvjetnički par Sloković Prodanovoić EKSLUZIVNI INTERVJU Top News Sloković i Prodanović: "Nikad više s Mamićem..."

Za to vrijeme, nije vidjela, kazala je, da li je agencija plaćala naknade pojedinim igračima, niti se sjeća da im je kupovala automobile. "Dok je Luka Modrić igrao za Dinamo, ja sam radila dio knjigovodstvenog posla za njega, u smislu poreza na dohodak po odbitku, to znači da se ne vode poslovne knjige i da je to konačni obračun jer nema završnog računa", pojasnila je. "Kad je ušao u sustav PDV-a, on je plaćao PDV, a taj se porez plaća po načelu isplate. Ako je dobio isplatu, platio bi taj porez. Ako klub igraču nije platio, onda on nije morao platiti niti bilo kakav porez. I to sve do trenutka dok je bio rezident Republike Hrvatske", nastavila je svjedokinja.

Vesna Juraić dolazi na suđenje Mamiću | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL

Nužnu dokumentaciju za obračun plaćanja dobivala je, rekla je, iz tajništva kluba. Računovodstvo piše virman, temeljem kojega se plaća igraču na račun jer su svi bili u statusu samostalne sportske djelatnosti. Što se tiče plaćanja poreza na dohodak, igrač je mogao, navela je, birati između dvije mogućnosti. "Jedan je da vodi poslovne knjige, a drugi je po odbitku i tada ne vodi poslovne knjige. Luka Modrić izabrao je plaćanja po odbitku, kao i većina igrača. U tom slučaju, klub plaća porez za igrača, a njemu potom uplaćuje neto na njegov poslovni račun. Igrač je bio dužan izdavati račune, dok je bio rezident RH, a za njega sam to činila ja", opisala je.  Na upit što joj je poznato o podjeli transfernog obeštećenja, Juraić je navela: "U četvrtom mjesecu 2008. tajnica kluba mi je donijela dva ugovora. Jedan je o transferu igrača Luke Modrića, zaključen između Dinama i Tottenhama. Drugi je aneks ugovora koji regulira podjelu transfera između Luke Modrića i Dinama. Ja sam to istovremeno proknjižila, na jednoj temeljnici", izjavila je.

Luka Modrić Slavni nogometaš Life Prognanik Luka: Tata mu je štitnike radio od daščica

Tužitelj ju potom upozorava na njezin iskaz iz istrage u rujnu 2015., gdje je navela kako je sporni aneks vidjela "kada mi ga je donijela tajnica, u razdoblju od srpnja 2008. do srpnja 2009." kada je bila pretežno kod kuće i nije redovno dolazila na posao u ured". To je razlika iz današnjeg iskaza, po kojemu ga je ugovor i aneks vidjela u travnju 2008. 

"Prvi put sam vidjela aneks kada sam ga knjižila. Sjećam se da me je kolegica koja je radila završni račun za 2008. zamolila negdje u veljači 2009. da joj pomognem u izradi toga računa, i tada smo pregledavali ponovno svu dokumentaciju. I to je bilo pitanje kada sam opet vidjela aneks, kada sam radila završni račun", izjavila je ona pa ju je sudac Darko Krušlin zamolio da pojasni što je razljutilo Zdravka Mamića. "To je zastrašujuće!", rekao je Mamić.

"Ja hoću imati čistu situaciju, a vi vršite ovako pritisak na svjedokinju", upozorio je sudac.

"Postoji knjigovodstveni dokument po kojem se vidi kada sam to knjižila, postoji završni račun i u tom trenutku sam ja opet vidjela završni račun", odgovorila je.

"Zašto ste naveli period od srpnja 2008. do srpnja 2009.?", nastavio je sudac.

"Ja ne znam zašto sam spomenula to razdoblje, mislim da je bilo pitanje u tom pravcu. Još jednom ponavljam da se iz temeljnice jasno vidi kada je sačinjena", dodala je.

Zdravko Mamić tijekom suđenja u Osijeku | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL

Sudac je potom pokušao unijeti daljnje izjave Vesne Juraić, odnosno sjećali se je li imala kakvu drugo dokumentaciju, osim spomenutog ugovora o transferu te aneksa, a pri tome se ubacio Zdravko Mamić.

"Rekla je isključivo "ne", a ne "ne sjećam se"",kazao je oštro Mamić, a sudac ga je opomenuo. Mamić je, kao i na posljednjoj raspravi, eksplodirao.

"Istjerajte me van i onda ispitivajte svjedoka!", povisio je ton Mamić i izjurio van.

Nakon uvida u temeljnicu i upita USKOK-a kako je mogla obvezu za isplatu dijela transfernog obeštećenja za Modrića knjižiti s datumom dospijeća 15. kolovoza 2009., rekla je kako je to knjižila temeljem ugovora između NK Dinama i Tottenhama. "Jeste li imali u vidu, kada ste sklapali temeljnicu, da novac od 4,5 milijuna funti dolazi na račun u roku od sedam dana nakon sklapanja ugovora?", zapitao je tužitelj Petković. "Ja sam proknjižila u kojim ratama transfer dolazi", rekla je. "Prema temeljnici koju sam načinila, obveza Tottenhama prema Dinamu za isplatu transfera je nastupila 30. lipnja 2008., a obveza Dinama prema Modriću, isplata prve rate je dospijevala 15. kolovoza 2009. Ne znam iz kojeg razloga je obveza Dinama, odnosno rok dospijeća obveze Dinama prema Modriću nastupio tek 15. kolovoza 2009.", rekla je.

"O aneksu ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i Luke Modrića nisam razgovarala do trenutka kada su mi ti ugovori dostavljeni na knjiženje. Nakon što sam ih dobila, razgovarala sam o tome s Modrićem i pitala ga ima li on pravo na to, rekao je da ima. S Modrićem nisam pričala o tome kada je on taj aneks ugovora potpisao", izjavila je svjedokinja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.