Top News
616 prikaza

Diplomatski krugovi: Jel' nas to Britanci zaje**vaju?

Boris Johnson
REUTERS/Neil Hall
Nova premijerka Theresa May izazvala je nevjericu među diplomatima zbog ugleda što ga Johnson uživa u svijetu.

Bivši londonski gradonačelnik Boris Johnson najveće je iznenađenje u novoj vladi Therese May. Čovjek koji je jednom prilikom opisao Hillary Clinton kao sadističku medicinsku sestru danas je preuzeo vodstvo britanske diplomacije.

Za američkog predsjednika Baracka Obamu sugerirao je da zbog kenijskog porijekla ne voli Veliku Britaniju a sve nakon micanja poprsja Winstona Churchilla iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući. U kolumni za Sun napisao je: "Neki kažu da je to simbol kenijske mržnje britanskog carstva, a Churchill je bio jedan od najvatrenijih branitelja Carstva".

Politički analitičar Ian Bremmer izrazio je iznenađenje Johnsonovim imenovanjem na Twitteru. "Možda nas Britanci samo zaje******. Vjerojatno smo i zaslužili", napisao je Bremmer. 

Krajem 2007. godine rekao je da Hillary Clinton ima obojanu plavu kosu i napućene usne. "Ima plave oči kao neka sadistička sestra u psihijatrijskoj ustanovi", rekao je Johnson aludirajući na sestru Ratchet iz filma Let iznad kukavičjeg gnijezda.

Američki diplomati gotovo očekivano su reagirali na Johnsonovo imenovanje. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova SAD-a Mark Toner jedva se suzdržavao od smijeha na konferenciji za novinare dok je odgovarao na pitanja o suradnji s Johnsonom. U nekoliko navrata se nasmijao prije nego je uspio reći da se SAD veseli dobroj suradnji s novim britanskim šefom dipomacije.

U svibnju ove godine Johnson je usporedio Europsku uniju s osvajačkim pohodima Napoleona i Adolfa Hitlera. Projekt ujedinjenja Europe pod zastavom Unije, Johnson je optužio da pokušava oživjeti Rimsko carstvo. "Napoleon i Hitler i brojni drugi pokušali su isto i uvijek završi tragično. EU je pokušaj toga samo drugim metodama", napisao je Johnson. Predsjednik Vijeća EU Donald Tusk rekao je da je Johnson prešao sve granice. Dopisnica njemačke državne televizije iz Bruxellesa Anne Gellink kaže da Johnsona iskreno mrze u središtu političke moći Unije. Na teret mu se stavljaju i brojne laži izrečene tijekom kampanje za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, poput tvrdnje o ulaganju milijuna funti, koje sad daju Uniji, u zdravstveni sustav.

Za vrijeme izbora za gradonačelnika Londona 2008. Johnson se morao ispričati zbog nekih ranijih izjava. Naime, 2003. godine kritizirao je putovanja Tonya Blaira. "Kakvo je olakšanje za Blaira da iziđe izvan granica Engleske. Navodno je i kraljica zavoljela Commonwealth zbog razdraganih gomila i crnčića koji mašu zastavama." Johnson je iskoristio riječ "pickaninny" koja u Velikoj Britaniji ima rasističke konotacije za opis crne djece

2005. godine u kolumni za Telegraph napisao je da se Velika Britanija ne treba bojati Kine. "Kina nikad neće dominirati svijet. U usporedbi s Britanskim carstvom ili novim američkim imperijem, kineski kulturalni utjecaj je ravan nuli".

Korisnici kineskih društvenih mreža nisu zaboravili njegove brojne gafove, pa su neki Britanci dobili posprdne poruke. "Tvoj novi šef je mamlaz", prenosi Guardian poruku što ju je dobio neimenovani zaposlenik britanskog veleposlanstva u Pekingu.

Ni bivši švedski premijer Carl Bildt nije ostao ravnodušan na Johnsonovo imenovanje. "Volio bih da je riječ o šali, ali bojim se da nije", napisao je Bildt na Twitteru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.