Top News
28813 prikaza

Dječake od 13 godina uče kako silovati zarobljenice

Militanti u Africi
Youtube
Jedna od najzloglasnijih terorističkih organizacija podučava dječake od 13 godina kako najlakše silovati zarobljenice

Gotovo pustinjski grad Gwoza mjesecima je imao velikih problema sa sušom. Jednog dana, početkom 2015. godine, umjesto kiše na njih su se obrušili pripadnici Boko Harama, terorističke islamističke skupine. Naoružani mačetama i vatrenim oružjem, militanti su upali u grad i počeli su paliti kuće i skupljati žene i djecu.

Kako piše Daily Beast, među njima bio je i petnaestogodišnji dječak pod pseudonimom Ahmed. I njega su nekad oteli isti džihadisti koji su mu tada bili braća po oružju, priča on. Nakon samo dva mjeseca obuke, dali su mu oružje u ruke i naredili da zarobi što više žena. "Moći ćeš se zabavljati s njima kad se vratimo u bazu", rekli su mu njegovi nadređeni.

Dva dana učenja

"Ispočetka nisam znao što im to zapravo znači i nitko mi nije objasnio. Nekoliko dana prije napada na Gwozu su nam pokazali što žele da uradimo", ispričao je Ahmed. Dva dana su nadređeni pokazivali što će raditi zarobljenicama. Dva dana su gledali kako zapovjednici siluju djevojke otete u ranijim napadima.

"Djevojke su vikale i ponekad bi se pokušavale odupirati, ali zapovjednike nije bilo briga. Govorili su nam da pripazimo i djevojkama obje ruke čvrsto držimo", rekao je on i opisao kako je to bila velika promjena od prijašnjih napada. Otkako su ga zarobili, militanti su govorili da dječaci se ne smiju približiti zarobljenicama.

Sve se promijenilo kada je nigerijska vojska nanijela teške gubitke terorističkoj organizaciji. Zato su zapovjednici odlučili povesti i dječake u napad na Gwozu kako bi uhvatili nove zarobljenice. Znali su da moraju nekako nagraditi dječake za uspješan napad i čini se da je demonstracija uspjela. "Vidio sam da su mnogi dječaci bili uzbuđeni zbog svega", priča Ahmed.

Međutim, njega to nije previše zanimalo. On je samo htio pobjeći iz tog pakla.

Nastavite trčati

Dok su svi razmišljali o otmicama, on je razmišljao o bijegu. Tijekom povratka u bazu duboko u šumi, zarobljenice su skočile s kamiona i bacile se u bijeg. Ahmed je skočio za njima i pretvarao se da ih želi uhvatiti. Jednom kad je dostigao žene u bijegu samo im je rekao: "Nastavite trčati".

Danima su se potucali po šipražju. Danima su se skrivali od Boko Harama i pokušavali su doći do grada Maidugurija gdje ih je čekao spas. Do Maidugurija nikad nisu došli, ali su na svu sreću naišli na izbjeglički logor kod Madinatua. "Napokon se ne moram brinuti da će me netko ubiti", priča Ahmed o svojoj novopronađenoj slobodi.

Iako je on pobjegao, dječaci njegove dobi su se zdušno prihvatili običaja svojih nadređenih. Tako sada dolaze priče da dječačići siluju djevojke. "Izgledao je kao da ima 13 godina i da mu je to prvi seks u životu. Lako sam ga mogla odbaciti, ali nisam smjela. On je imao pušku", ispričala je 16-godišnja Rukiyat, nekadašnja ropkinja Boko Harama.

Gotovo svakog dana su je silovali, a sigurnost nije pronašla čak ni u izbjegličkom kampu. Kako stoji u izvješću Human Rights Watcha, nije rijetkost da policajci ili vojnici u izbjegličkim kampovima siluju djevojke i djevojčice.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.