Top News
775 prikaza

Drama: Trumpov zet izgurao zloglasnog desničara

Jared Kushner i Ivanka Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Umjesto ekstremista koji "ne uzima taoce", predsjednik se okrenuo vlastitoj obitelji

Na vidjelo izlaze novi detalji o tome kako je došlo do toga da Donald Trump makne iz Nacionalnog vijeća za sigurnost Stevea Bannona, ekstremnog desničara koji je odigrao ogromnu ulogu u stvaranju Trumpa kao predsjednika. Presudnu ulogu, navodi Politico, odigrao je Trumpov zet Jared Kushner o čijem je naglo rastućem utjecaju u Bijeloj kući Express već pisao.

Banon je od početka zastupao politiku "neuzimanja talaca", bez okolišanja je provodio vrlo desnu populističku politiku i otvoreno je nastojao razbiti postojeću državnu administraciju kako bi je potom prekrojio po svom ukusu. Nije da je Trump s tim imao problema, ali je uslijedio niz loših prosudbi i odluka, od kojih se po Bannona presudnom pokazala ona o pokušaju rušenja Obaminog sustava zdravstva.

Političku cijenu za to snosio je Trump, a da zapravo i nije morao pretrpjet poraz da se sve skupa bolje pripremilo, napose bolje tempiralo. Srećom po SAD, Banon se i taj put poskliznuo. Kushner je navodno kolegama govorio da Bannonova desničarska politika Trumpu šteti, da iz njega izvlači njegove najgore osobine. I očito je u pravu. U 10 tjedana Trumpove administracije Bijelu kuću potresale su intrige, politički katastrofalne odluke, istrage, optužbe o posebnim vezama s ruskim strukturama moći.

Steve Bannon i Donald Trump Steve Bannon Top News Trump dao otkaz čovjeku koji ga je stvorio

Bannon je zaratio s "demokratima iz zapadnog krila", vremenom i s Kushnerom, posebno s Garyjem Cohnom, koji je blizak Kushneru, a inače je bivši direktor Goldman Sachsa. Pri napadu na Obaminu reformu zdravstva, Bannon je Kongresu pokušao postaviti ultimatum, da bi onda Mike Pence morao iza njega popravljati nastalu štetu.

Na kraju se dogodilo neminovno, Bannona je Kushner naglo i debelo pretekao u utjecaju u Bijeloj kući. Trump mu je stao povjeravati sve veće ovlasti, a nadolazeći susret Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga bit će nova runda sukoba između dvojice. Pobjednik će po svoj prilici i ovaj put biti Kushner, koji je skloniji suradnji s Kinom, za razliku od Bannona koji je za otvoreni rat.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.