Top News
119 prikaza

EU pozvao skupinu G7 da odgovori na izbjegličku krizu

Čelnici iz skupine G7 na sastanku
DPA/PIXSELL
Osim o prikupljanju pomoći za izbjegličku krizu, čelnici najrazvijenijih država razgovarat će i o statusu Rusije koja je isključena iz rada zbog aneksije Krima

Svjetska zajednica trebala bi više pomagati u trenutnoj izbjegličkoj i migrantskoj krizi, rekao je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvog dana G7 summita koji se održava u Japanu. Europska unija nosi se s valom ilegalne migracije u kojem je prošle godine s Bliskog istoka i sjeverne Afrike u Europu stiglo preko milijun ljudi.

"Svjesni smo da je iz geografskih razloga najveća odgovornost na Europi, no želimo i da svjetska zajednica pokaže solidarnost, te prepozna činjenicu da je ovdje riječ o globalnoj krizi", rekao je Tusk novinarima prije početka summita.

 Svijet je suočen s najvećim brojem izbjeglica, tražitelja azila i raseljenih osoba nakon Drugog svjetskog rata, rekao je bivši poljski premijer. Tusk, koji se zajedno s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom nalazi na sastanku skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7, objasnio je zašto će tražiti od čelnika tih zemalja da se uključe u svjetsko rješenje tog problema. "Tražit ćemo podršku G7, posebice da se obvežu povećati svjetsku pomoć i zadovolje trenutačne i dugoročne potrebe izbjeglica i zemalja domaćina", rekao je.

"Međunarodna zajednica mora priznati da pomažući izbjeglicama Turska, Libanon i Jordan ustvari pružaju svjetsku pomoć", objasnio je. Očekuje se da će skupina G7 potaknuti međunarodne financijske institucije i druge donatore da pruže financijska sredstva i povećaju pomoć.

Uz izbjegličku krizu, u središtu pažnje gospodarski izazovi i sukob u Ukrajini. Summit sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta počinje u četvrtak u japanskom obalnom gradu Shimi radnim ručkom. Japanski premijer i domaćin summita Shinzo Abe prije toga poveo je čelnike zemalja G7 u Veliko svetište Ise, najsvetije mjesto japanske autohtone šinto religije. Abe je izjavio kako se na dvodnevnom summitu želi koncentrirati na ekonomske izazove i pokušaje pokretanja globalnog rasta.

Očekuje se da će čelnici G7 obećati poticajno i fleksibilno fiskalno okruženje i strukturne reforme kako bi se borili protiv usporavanja do kojeg dolazi u rastućim gospodarstvima, objavili su japanski mediji. Očekuje se i kako će raspravljati o sukobu u Ukrajini i ulozi Rusije koja je nakon aneksije Krima iz 2014. isključena iz tadašnje skupine G8, koja je okupljala G7 i Rusiju. Moskvu se optužuje za podršku separatistima u istočnoj Ukrajini te je zbog toga pod sankcijama Zapada. Sankcije Europske unije obnovit će se krajem srpnja. 

"Naš odnos glede Rusije, uključujući i gospodarske sankcije, ostat će isti dok god dogovor iz Minska nije u potpunosti implementiran", rekao je Tusk, referirajući se na mirovni dogovor potpisan u bjeloruskom glavnom gradu.

"Kad se riječ o EU, mi smo spremni nastaviti s našim sankcijama i gotovo sam siguran da dužnosnici o tome ne trebaju posebno raspravljati", smatra Tusk, dodajući kako očekuje odluku u sljedeća dva, tri tjedna.

Usprkos ovotjednom pozitivnom signalu oslobađanja ukrajinske pilotkinje Nadije Savčenko iz ruskog pritvora, Tusk kaže kako "nije lako ostati optimistom" oko ruske uloge u zaustavljanju ukrajinskog sukoba. Skupinu G7 okuplja Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i SAD, uz sudjelovanje Europske unije. Iduće godine summit će se održati na Siciliji, objavio je talijanski premijer Matteo Renzi na svojoj internetskoj stranici.

Izvor: HINA

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.