Top News
9669 prikaza

Galerija: Pogledajte raskošni bunker Nicolaea Ceausescua

Bunker Nicolaea Ceausescua
1/8
Bunker REUTERS
Bunker, u kojem se nalaze neki od lovačkih trofeja komunističkog diktatora, otvoren je za javnost prije nekoliko tjedana

Hermetički zatvorena teška čelična vrata koja vode u bunker pokojnog rumunjskog komunističkog diktatora Nicolaea Ceausescua otvaraju se uz škripu. Za njima nestaje svježi zrak.

Bunker se nalazi dvije razine ispod raskošne vile u otmjenoj bukureštanskoj četvrti, Ceausescuovoj privatnoj rezidenciji tijekom 24 godine vladanja Rumunjskom. Njegov režim bio je jedan od najrepresivnijih iza Željezne zavjese.

Bunker Nicolaea Ceausescua | Author: REUTERS REUTERS
"To je prijelazni bunker", govori Roxana Iliescu, koja u kompleksu radi kao turistički vodič. U bunkeru nema kupaonice ili kuhinje, što znači da se u njemu nije moglo živjeti dugo.

"Po našim saznanjima nije korišten", rekla je.

Bunker, u kojem se nalaze neki od lovačkih trofeja komunističkog diktatora, otvoren je za javnost prije nekoliko tjedana. Vila iznad bunkera posjetitelje prima od prošle godine.

Palača u obliku slova L ima 80 soba, uređenih u različitim stilovima, od spavaće sobe u stilu Louisa XIV. do Art Deco kino dvorane. Dvorištem šetaju paunovi, potomci para koje je bračni par Ceausescu dobio na dar za posjeta Japanu sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Vila je ispreturana tijekom revolucije 1989., ali su prosvjednici napravili začuđujuće malo štete, kazala je Iliescu.

Ceausescu, kojemu bi prošlog tjedna bilo 99 godina, osuđen je na prijekom sudu i pogubljen 25. prosinca 1989. godine. Jedini je komunistički diktator iz Hladnog rata koji je smaknut.

I dok njegova rezidencija izgleda kao da je zamrznuta u vremenu, zemlja i dalje nosi ožiljke Ceausescuova režima. Druga je najsiromašnija zemlja Europske unije, ogrezla u korupciji. Mnogi komunistički dužnosnici i danas u prisutni u javnom životu, a vlada iznimno sporo vraća imovinu koju su komunisti konfiscirali vlasnicima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.