Life
23385 prikaza

Sve za vlast: Živu djecu cementirali u zidove

Scena iz serije Tudori
Screenshot Showtime
Mnoge povijesne ličnosti jedni smatraju herojima, a drugi zločincima, no ovi su zaista najgori

Premda možemo raspravljati o tome koliko su opravdani neki politički ciljevi, bešćutne metode koje su koristili određeni vladari tijekom povijesti nemaju opravdanja.

Bez obzira koliko ih neki povjesničari pokušavali opravdati, stvari poput izgradnje tornjeva od živih ljudi su jednostavno brutalne i šokantne.

Business Insider je sastavio popis najgorih vođa svih vremena, koji su koristili najokrutnije metode kako bi ostvarili svoje političke i vojne ciljeve.

Qin Shi Huangdi

Qin je ujedinio Kinu 221. godine prije Krista, te je bio prvi car dinastije Qin. Naređivao je ubojstva znanstvenika koji su drugačije razmišljali od njega, te je spaljivao "kritične" knjige.

Također je naredio "izgradnju" zida i divovskog mauzoleja koji je sadržavao više od 6.000 figura vojnika od teraktore u prirodnoj veličini. Tijekom gradnje zida je poginulo mnogo ljudi, dok su oni koji su radili u mauzoleju ubijeni kako bi sačuvali tajnost grobnice. 

Isto tako, kad god bi zarobio ljude iz drugih zemalja, kastrirao bi ih kako bi na taj način bili obilježeni i postali bi njegovi robovi.

Gaius Caesar Augustus Germanicus poznatiji kao Kaligula

U početku je ovaj rimski car bio popularan jer je oslobodio sve nepravedno zatvorene građane, te je ukinio poreze na promet. No zatim se razbolio i zauvijek promijenio.

Eliminirao je sve političke suparnike (pri čemu bi tjerao njihove roditelje da gledaju smaknuća), te se proglasio živućim božanstvom. Spavao je sa svojim sestrama i prodavao ih drugim muškarcima, silovao je i ubijao, te je svojeg konja proglasio svećenikom.

Atila Bič Božji

Nakon što je ubio brata, Atila je postao kralj Huna, čije se središte nalazilo na području današnje Mađarske, te je postao jedan od najstrahovitijih napadača Rimskog carstva.

Proširio je svoje carstvo na današnju Njemačku, Rusiju, Ukrajinu i područje Balkana, te je izjavio da ondje gdje on prođe trava više ne raste, a danas se smatra simbolom okrutnosti (navodno je čak pojeo dvojicu svojih sinova).

Wu Zeitan

Bila je jedina žena u kineskoj povijesti koja je preuzela carsku titulu, do koje je došla usponom od 14-godišnje konkubine. Okrutno se rješavala svih protivnika koje je protjerivala, ubijala ili im oduzimala časti, čak i ako su bili članovi njezine obitelji.

Carstvo se uvelike proširilo pod njezinom vladavinom, a iako je koristila brutalne taktike, njezina odlučna priroda i talent za vladanje su nešto čemu se povjesničari oduvijek klanjaju. 

Džingis-kan

Utemeljitelj Mongolskog carstva kao dijete je bio rob, nakon što mu je otrovan otac, no zato je u odrasloj dobi vlado okrutnošću, te je masovno ubijao civile na svojim osvajalačkim pohodima.

Jedan od najpoznatijih primjera je masakr u Horezmijskom carstvu, kad se riješio vladajuće klase, a kao ljudski štit tijekom borbe je koristio nekvalificirane radnike.

Tomás de Torquemada

Prvi veliki inkvizitor je zasjeo na svoju poziciju u vrijeme španjolske inkvizicije. Uspostavio je tribunale u nekoliko gradova, te je napisao 28 članaka koji su služili kao upute drugim inkvizitorima koji su smjeli mučiti optuženike kako bi se domogli priznanja.

Potaknuo je španjolskog kralja i kraljicu da španjolskim Židovima pruže izbor žele li se krstiti ili pobjeći, zbog čega su mnogi napustili zemlju, a povjesničari ga smatraju odgovornim za spaljivanje 2.000 osoba. 

Zanimljivo je da određeni izvori tvrde da je inkvizitor i sam poticao iz obitelji židovskih preobraćenika.

Timur ili Tamerlan 

Još jedan mongolski vladar na popisu vodio je vojna osvajanja na većem dijelu zapadne Azije, te je osnovao Timuridsko carstvo. 

U današnjem Afganistanu naredio je izgradnju tornja od živih muškaraca, koji su bili poslagani jedni na druge i zatim zacementirani s ciglama. Uz to, jednom je naredio masakr kako bi kaznio pobunjenike, te je 70.000 ljudskih glava "nasadio" na minaret.

Vlad III. Tepeš

Vlad Drakula ili Vlad Nabijač postao je vladar regije koja je bila u rasulu zbog zavada među plemstvom. Prema predaji, Vlad je pozvao svoje suparnike na gozbu na kojoj ih je ubio i nabio na kolce (što mu je bila omiljena metoda mučenja). 

Iako mu se mora priznati da je pokušavao uvesti red u vlašku kneževinu, to je činio na iznimno okrutne načine.

Ivan IV. Grozni

Ovaj ruski car je, nakon dolaska na vlast, reorganizirao središnju vladu i ograničio ovlasti aristokracije, a nakon smrti prve supruge započeo je vladavinu terora eliminirajući glavne plemenitaške obitelji.

Pretukao je trudnu snahu i, u napadu bijesa, ubio sina, te je tako dobio dodatak Grozni uz ime.

Marija Tudor 

Kao jedino dijete zloglasnog kralja Henrika VIII. i njegove prve žene Katarine Aragonske, postala je kraljica 1553. godine, te je uskoro vratila katoličanstvo na vlast, nakon čega se udala za španjolskog katolika - Filipa II.

Tijekom sljedećih godina zahvaljujući njoj stotine prostestanata je spaljeno na lomači, zbog čega je dobila nadimak "Krvava Marija".

Grofica Elizabeta Bathory

Ova bi Krvava grofica namamila mlade seljanke u dvorac, obećavajući im posao služavki, nakon čega bi ih mučila do smrti. Navodno je mučila i ubila oko 600 djevojaka, iako je vjerojatno prava brojka znatno manja.

Njezine metode mučenja su uključivale zabadanje igli pod nokte, premazivanje djevojaka s medom, nakon čega bi pustila pčele na njih, rezanje komada mesa s njihovog tijela i kupanje u krvi djevica kako bi ostala mladolika i lijepa.

Uz navedene vođe, na popisu se se našli diktatori poput Hitlera, Staljina, Mussolinija, Pol Pota, Francisca Franca, Mao Ce-tunga i drugih, o kojima više možete pročitati ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.