Top News
2933 prikaza

Gazda gubi otok: Vlada oduzima Smokvicu

Smokvica Vela
Screenshot/Youtube
Zbog neplaćenih dugova, vlada želi vratiti otok Smokvica vela u državno vlasništvo

Čak deset godina obitelj Todorić je ljetovala na predivnom otoku Smokvica Vela blizu Rogoznice. Nitko drugi nije imao pristup. Otok površine veće od 144 tisuće četvornih metara u većini je prekriven šumom, a na njemu je sagrađen i luksuzni ljetnikovac. Sad je tome kraj.

- Početkom svibnja, ako tvrtka koja koristi otok ne plati dug, vraćamo otok u državni posjed - kaže nam sugovornik blizak Vladi. Nakon što država ponovno dođe u posjed otoka kojemu je vlasnik, raspisat će novi natječaj za koncesiju otoka koji je pravi biser Jadrana.

Sve je počelo 1995. godine, kad je tvrtka Grafoplast Ante Lušića dobila 30-godišnju koncesiju na otok. Imali su obvezu ulaganja, a zauzvrat bi sve što naprave došlo u posjed države. Država je tužila Grafoplast, ugovori su bili pred raskidanjem. Ivica Todorić kupuje tvrtku Grafoplast 2006. godine. Već sljedeće godine trebalo je vratiti otok državi po sudskoj presudi, ali nije se dogodilo ništa.

Marić: 'Moraju platiti'

Gostujući u emisiji 24sata, ministar državne imovine Goran Marić je još u veljači objavio da je tvrtka nakupila dugove prema državi, ali nitko ništa nije poduzimao.

- Prije četiri godine sve je bilo pripremljeno za naplatu duga, ali na kraju država nije poduzela ništa. Oni su trebali ukupno platiti 200 milijuna kuna, ali je za to propuštena prilika i sve je otišlo u zastaru - rekao je tad Marić i najavio da je takva praksa prema Todoriću gotova.

Državno odvjetništvo početkom veljače šalje Grafoplastu dopis da podmiri 26 milijuna kuna za korištenje zadnjih pet godina. S kamatama je taj dug 10 milijuna kuna veći. Do danas on nije podmiren, a rok je početak svibnja. Ovaj mjesec Ivica Todorić radi manevar i ponovno je kao vlasnik Grafoplasta koji upravlja otokom Ante Lušić. Lušić je sve ove godine vodio tvrtku i kad je Todorić bio vlasnik. Lušić nam je potvrdio da dug još nije podmirio.

- Još pokušavamo pregovarati i imamo vremena, no vjerojatno će biti kako vi kažete - odgovorio nam je kad smo ga obavijestili da tvrtka gubi otok ako ne podmiri dug. On nam je poručio da je sve o toj temi već ranije rekao i da je on sad ponovno vlasnik Grafoplasta. Inače je ranije rekao medijima da je zgrožen Marićevom procjenom da je dužan 200 milijuna kuna, koje su otišli u zastaru. Tvrdio je da je uložio u otok pet milijuna eura.

Todorićev manevar

Novac je zaista uložen u gradnju, ali otok nikad nije postao turistička oaza. Sagrađen je luksuzni ljetnikovac s popratnim sadržajima, a cijeli otok je koristila isključivo obitelj Todorić za odmor. I prošle godine su snimljeni na ljetovanju na Smokvici Veloj.
Teško je očekivati da tvrtka Grafoplast može podmiriti dug od 36 milijuna kuna s kamatama kad imaju godišnji prihod od četiri milijuna kuna.

Ivica Todorić je založio i dio svoje imovine za kredite, pa teško da sad može pomoći i spasiti otok od povratka državi.

Todorić je već izgubio upravljanje svojim koncernom Agrokor, ali ne i vlasništvo. Državni povjerenik Ante Ramljak je jučer izvijestio da je izabrana i tvrtka koja će pomoći u restrukturiranju Agrokora, ali još nije htio otkriti njihovo ime.

- Pozdrav iz reaktora, jezgra se počela hladiti, stvari imamo pod kontrolom - našalio se Ante Ramljak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.