Top News
1710 prikaza

Gazda moli FBI: "Istražite strvinare oko Agrokora"

Ivica Todorić
Robert Anić (PIXSELL)
Iako mu je država oduzela upravljanje Agrokorom, Ivica Todorić odbija predaju

Prema informacijama do kojih je došao N1, londonski odvjetnički tim Ivice Todorića zatražio je od FBI-ja i američkog pravosuđa da preispita ulogu Knighthead fonda oko roll up modela kreditiranja Agrokora.

Američko pravosuđe i FBI trebali bi se pozabaviti ulogom investicijskog fonda Knighthead Capital Managment u Hrvatskoj, koji je, podsjetimo, vlasnik Agrokorovih obveznica.

Na pitanje što će biti s tužbama na inozemnim sudovima, pa i ovom zadnjom, ekonomski analitičar Damir Novotny u Novom danu je kazao: "Mislim da je to jedna od najvećih opasnosti, politika je dirigirala proces, a sada pokušavaju postići nagodbu. Nagodbom bi svi bili nezadovoljni, ali bi dobili dio svog novca. Ako ne bude postignuta nagodba, možemo očekivati eskalaciju tužbi.

Moglo bi se dogoditi da će se morati vratiti novac koji je Knighthead angažirao, a to nije dobro za Agrokor. Ako se pokrene proces pred američkim pravosuđem, i ako se utvrdi da nije bio u skladu s njihovim zakonima, to može imati katastrofalne posljedice za ovaj proces."

Ivica Todorić Ivica bez marice Top News Todorić kao baba narikača: "Bože moj, ljudi moji..."

Koliko je važan utjecaj američkog pravosuđa, a pogotovo FBI-a, mogli smo vidjeti na primjeru svjetske nogometne organizacije. Neprikosnoveno su vladali nogometom i pritom se basnoslovno bogatili sve dok nisu počeli vrbovati visoke američke dužnosnike u svoje društvo. Kad su Chucka Blazera nagovorili da surađuje, FBI je dobio streljivo da sruši svjetsku organizaciju. 

Amerikanac Blazer utjelovljenje je korupcije u Fifi. Nadimak mu je bio “gospodin 10 posto”. Mnogi su znali što radi, no nitko ga nije prijavio. A kad ga je ulovio FBI, Blazer je postao doušnik i sve ih je otkucao. 

Nekadašnji dopredsjednik Concacafa, nogometnog saveza Sjeverne i Središnje Amerike, vodio je raskalašen život. Ljubitelj žena, luksuza i životinja novcem od mita kupio je dva stana u elitnom dijelu New Yorka. 

Ante Ramljak i Martina Dalić Javio se Petrov Top News "Ako Dalić nije znala za Agrokor, onda je nesposobna"

Jedan za “prijateljicu”, a drugi za svoje mačke. Zaradio je 21 milijun dolara, letio je uvijek prvim razredom, živio je u njujorškom stanu koji je plaćao 18.000 dolara mjesečno, a ljetovao je na Bahamima.

Među prijateljima su mu Vladimir Putin, Hillary Clinton, a često je posjećivao i pokojne papu Ivana Pavla II. i Nelsona Mandelu. Prilično uspješna karijera za čovjeka koji je krajem ‘70-ih bio tek tip koji svog sina vozi na nogometne treninge. 

Međutim, brzo je shvatio da se nešto može i zaraditi pa se sprijateljio s Jackom Warnerom, kojem je pomogao da postane predsjednik Concacafa. Tu je počeo njegov “poduzetnički” uzlet. U to je vrijeme i dobio nadimak “gospodin 10 posto” jer je njegova tvrtka dobivala desetak posto od svih dogovorenih poslova, od TV prava do sponzora. Toliko voli novac da je “zaboravio” na porez. Istraga FBI-ja utvrdila je da je porez posljednji put platio sredinom devedesetih. Kad je shvatio da se neće izvući, pristao je biti doušnik. 

Dogovarao je sastanke s najvišim dužnosnicima Fife, a tijekom razgovora ih je i snimao.

Alastair Beveridge i Ante Ramljak Agrokor Ekonomix Mutni poslovi Ramljakove ekipe idu sve do Ukrajine

Te snimke dovele su FBI u Zürich, gdje su uhitili sedam visokopozicioniranih čelnika Fife, dok je na popisu osumnjičenih za mito i korupciju ukupno 14 osoba.

Njemački list Suddeutsche Zeitung svojevremeno je pisao i da su istrage te suđenja braći Mamić u Hrvatskoj izravna posljedica istih tih istraga FBI u korupciju na vrhu svjetskog nogometa. "Insajderi kažu da se braća Mamić dovode u kontekst istraga FBI-ja koji od 2010. istražuje čelnike Fife. Na samom početku istrage istražiteljima američke savezne policije za oko su zapeli poslovi u istočnoj Europi" piše SZ, ističući da su uz kladioničarsku mafiju i namještanja rezultata utakmica u središte istrage došli transferi igrača.

Njemački list dodao je da su Amerikanci, prateći trag novca, očito otkrili i da u transferima Zdravka Mamića ima stanovitih nepravilnosti. Nakon otvaranja istrage u Hrvatskoj, otkriven je i podatak da su američki porezni eksperti obučavali djelatnike USKOK-a o otkrivanju nepravilnosti kod transfera koje je radio Dinamov izvršni predsjednik. Naravno, nisu propustili dodati ni da se cijela akcija protiv Mamića mogla tek otvoriti kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Prije toga se nije mogao otvoriti slučaj

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.