Top News
804 prikaza

Hoće li se ikad probuditi šef DORH-a?

Naslovnica Express 02-01-19
express
Otkrivamo nerad i dvostruka mjerila u sudstvu, analiziramo 'preobrat savjesti' Josipa Bozanića i ima li Milanović šanse da sruši predsjednicu

Novi Express bavi se svim "istragama koje su u tijeku", od drame Uljanik nadalje. Veliki dio odgovornosti za karikaturalnu hrvatsku pravdu snosi baš DORH. A ona, ta pravda, odnosno nepravda, izravno uzrokuje egzodus i podriva temelje zemlje. Potrebno je vratiti poštovanje pojmu straha u kaznenom pravu, ali to ne može samo sud. Najbolji je, i najrecentniji, primjer presuda sinu generala Kruljca, koji je velike količine droge i novca (4,5 kilograma marihuane, 117.000 eura i 27 grama kokaina) pričuvao za nekoga građanina Srbije koji mu se preko interneta predstavio kao Tom Ford, pa su pristali na nagodbu, i "običnog građanina" Huanita Luksetića kojemu nisu priznate olakotne okolnosti iako je marihuanu koristio za liječenje, pa će ići u zatvor.

Tematizira se i bitka oko Uljanika između ministra financija Zdravka Marića i ministra gospodarstva Darka Horvata.
Marić se otvoreno usprotivio u Vladi daljnjem davanju novca za spas brodogradilišta Uljanik. Samo lani su porezni obveznici za jamstva i kredite dali 2,5 milijardi kuna. Darko Horvat je, pak, lakonski najavio da će restrukturiranje stajati 800 milijuna eura, od čega pola treba dati država. Premijer Plenković se, piše Express, standardno drži podalje "vrućih tema".

Naslovnica Express 02-01-19 | Author: express express
Zašto je Ministarstvo znanosti koje se diči povlačenjem novca iz EU odbilo financirati projekt  “Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu” jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu - profesora sa Sveučilišta u Torontu Igora Štagljara i njegovih kolega sa Klinike Jordanovac. I zašto rješenje nije potpisao netko iz Sektora za međunarodnu suradnju, programe i projekte Europske unije iz Ministarstva znanosti, nego pomoćnik ministrice. Ima li u Hrvatskoj mjesta za znanost?

Emir Imamović Pirke piše o relacijama između Tuđmana i HDZ-ovih korijena, revizije ustaštva, Josipa Bozanića i Crkve, u kontekstu Bozanićevog nedavnog pokušaja da NDH okarakterizira (napokon) kao zločinačku tvorevinu. Sličnom se temom bavi i Tea Kvarantan koja analizira spašava li se govorom protiv ustaša Bozanić bijesa pape Franje.

Nastavlja se i istraga o "Tolušić fotografijama" koje su, navodno, snimljene u Beogradu, da bi vještačenje u Sloveniji potvrdilo kako je riječ o lažnjacima. Kako se klupko odmotava i tko je sve upleten u obračun s ministrom prati Express.

Vraća li se Zoran Milanović nakon još jednog sudbonosnog ručka, ovaj puta u restoranu u Istri, u politiku. Hoće li Milanović krenuti u rušenje predsjednice, koje su mu šanse i što o tome misle Ivo Josipović i Davor Bernardić.

Josip Mlakić bavi se pozadinom Željka Komšića, koji je u visokoj politici posljednjih dvadesetak godina, od kada ga je “nacrtao” Zlatko Lagumdžija, te kako je upravo on "najvidljiviji simbol političkog polusvijeta koji je pojeo budućnost i hrvatske, i srpske, i bošnjačke djece podjednako", a Edo Popović analizira kako čak niti "šamarčina" Amerikanaca ne može domaće političare natjerati da budu iskreni oko fijaska kupovine vojnih aviona od Izraela, koji se pretvorio u pravu sapunicu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.