Top News Legalizacija marihuane
15356 prikaza

Hrvatska: Većini oboljelih ulje kanabisa je preskupo

Medicinski kanabis i ulje
Thinkstock
Kupovina ulja kanabisa legalna je preko liječničkog recepta, ali mjesečno ti troškovi mogu preći i nekoliko tisuća kuna

Već mjesecima je ulje kanabisa dostupno na recept u hrvatskim ljekarnama. Prva pošiljka kanadskog proizvođača Tilray već ljetos je završila u ljekarnama, a očekuje se da će uskoro početi uvoz i druge pošiljke. Kako piše Tportal, očekivalo se da će potražnja za lijekom biti veća, ali potražnja je podbacila.

Imunološki zavod nije htio reći koliko je bočica lijeka prodano, a iz Gradskih ljekarni Zagreb kažu da im dolazi dvadesetak pacijenata mjesečno s receptom liječnika. "Dostupnost lijekova treba razmatrati kroz nekoliko osi: kroz legalnu medicinsku dostupnost, kroz raspoloživost, odnosno fizičku dostupnost u apotekama te kroz osiguranu kvalitetu i na kraju kroz financijsku dostupnost. Trenutačna cijena preparata od kanabisa u apotekama iznosi i više tisuća kuna mjesečno (najmanje pakiranje košta oko 1.000 kn) te se može jednostavno zaključiti da je većini građana liječenje kanabisom i dalje financijski nedostupno u Hrvatskoj", ispričao je za Tportal Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida.

Ognjen Brborović | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Express je u nekoliko navrata upozoravao da HZZO ne pokriva čak ni djelomično troškove liječenja. Bivši ministar unutarnjih poslova, Šime Lučin, upozorio je da takav stav vlasti opet tjera ljude da se okreću ilegalnom tržištu upravo zato što si ne mogu priuštiti liječenje legalnim putem.

Brborović kaže da sustav neizbježno treba unaprijediti. On vidi nekoliko mogućnosti, a jedna od njih je i da HZZO sufinancira liječenje. Jedna od opcija je i da Hrvatska pokrene vlastitu proizvodnju ulja kanabisa ili da se bolesnicima omogući uzgoj za vlastite potrebe. "Nijedna od navedenih opcija nije jednostavna i samorazumljiva, a bez političke volje niti provediva", kaže Brborović.

Slične stavove ima i Saša Bajilo, predsjednik udruge Medicinska konoplja i član ranije spomenutog Povjerenstva. "Dugoročno gledajući, ključna pretpostavka za nižu cijenu je promjena Zakona o zlouporabi droga na način da se omogući domaći uzgoj. Kad se to omogući i kad se postave pravila za licenciranje onih koji bi mogli uzgajati kanabis, može se naći i farmaceutska tvrtka koja bi to proizvodila. No najbrži i najučinkovitiji način dok se zakonski okvir ne promijeni da se pomogne pacijentima je taj da HZZO sufinancira kupnju ulja od kanabisa", rekao je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.